Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego jest przeznaczona dla chorych cierpiących na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Wykorzystywana jest w okresie trwania choroby wrzodowej, jak również w okresie rekonwalescencji. Stosowana jest także w nieżytach żołądka, w refluksie żołądkowo-przełykowym.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie:
Chleb orkiszowy z masłem, polędwica z indyka, pomidor bez skórki, banan, słaba herbata
Kajzerka z chudym serem twarogowym i powidłami śliwkowymi, napój owocowy
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym, ryż, marchewka gotowana z odrobiną masła
Jabłko pieczone z dżemem z dzikiej róży z sosem waniliowym
Podwieczorek:
Galaretka z jabłkiem, herbatniki
Kolacja:
Zapiekanka z makaronu i warzyw, sałata z oliwą z oliwek i ziołami, herbata owocowa
śniadanie
kawa zbożowa orkiszowa, pieczywo mieszane, pasta z indyka i warzyw, powidła śliwkowe
II śniadanie
jajko na miękko, pieczywo mieszane, sałata, herbata
obiad
żurek z grzankami, klopsiki z indyka gotowane w sosie cytrynowym,
ziemniaki puree, sałatka z pomidorów bez skórki, mus z przetartych jabłek
podwieczorek
galaretka owocowa, herbatniki
kolacja
pierogi leniwe z mąki orkiszowej i chudego sera, sałatka z włoszczyzny z oliwą, herbata ziołowa
- Oliwa z oliwek zobacz, jaką wybrać>>
Przykład diety lekko strawnej stosowanej w przewlekłym zapaleniu jelit
śniadanie
herbata gorzka, bułka czerstwa orkiszowa, jajecznica na parze
II śniadanie
sucharek, twarożek z przecierem z dyni, herbata ziołowa
obiad
sok warzywny świeży rozcieńczony wodą przegotowaną, pulpet cielęcy,
ziemniaki puree,
marchewka puree
podwieczorek
kisiel z wywaru czarnych jagód, biszkopty
kolacja
ryż z marmoladką z jabłek, herbata z melisy.
Korzystnie jest dostosować zalecenia żywieniowe - dieta lekkostrawna z dietą zgodną z grupą krwi.
Należy wybierać produkty żywnościowe spośród zalecanych i obojętnych dla danej grupy krwi.
Przykładowy jadłospis dieta lekkostrawna dla grupy krwi AB
Dieta jest stopniowo rozszerzana, w miarę poprawy stanu pacjenta.
I Dzień
Śniadanie:
Kleik ryżowy z jabłkiem
Napar z suszonych czarnych jagód
II Śniadanie:
Zmiksowane jabłko
Obiad:
Zupa jarzynowa przecierana
Marchewka gotowana i olej lniany – zmiksować
Herbata rumiankowa
Podwieczorek:
Gruszka gotowana
Kolacja:
Dynia gotowana z kluskami ryżowymi
Herbata miętowa
II Dzień
Śniadanie:
Ryż z pietruszką i marchewką, olejem lnianym – zmiksować
Zielona herbata
II Śniadanie:
Kisiel z jabłkiem tartym
Obiad:
Żurek orkiszowy z jajkiem (zmiksowany)
Ziemniaki gotowane, buraczki gotowane, mięso z królika, zmiksowane
Sok przecierany z jabłek
Podwieczorek:
Mus jagodowy
Kolacja:
Krem selerowy z ryżem
Herbata ziołowa
III Dzień
Śniadanie:
Kaszka orkiszowa na mleku sojowym z olejem lnianym, starte jabłko
Zielona herbata
II Śniadanie:
Mus dyniowy
Obiad:
Zupa marchewkowa z ziemniakami
Potrawka z jagnięciny z ryżem i jarzynami
Surówka z gotowanego selera z jabłkiem i olejem lnianym
Podwieczorek:
Kisiel z jagodami
Kolacja:
Cukinia przecierana z lanymi kluskami orkiszowymi
Herbata rumiankowa
O tłuszczach słów kilka. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i ich wpływ na zdrowie człowieka>>
O tłuszczach słów kilka Cz.2 Oliwa z oliwek. Jaką wybrać>>
Opracowała: Renata Kłosowicz