Pyszny shake z czarnego bzu, awokado i malin – działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Doskonały na okres zimowy. ❄
Składniki:
✔Samburex
✔pół awokado
✔garść malin, mogą być mrożone
✔0,5 cm korzenia imbiru
✔250 ml kefiru lub mleka migdałowego (orzechowego)
Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i dokładnie zmiksuj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą.
Smacznego!
Mleko migdałowe lub mleko z orzechów laskowych, włoskich i innych, można z łatwością przygotować w domu na świeżo, dosłownie w kilka minut. Jest pyszne, odżywcze. Polecane dla osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą pić mleka zwierzęcego - krowiego, owczego czy koziego...
5 dag migdałów
4 szklanki wody
4 daktyle lub 10-12 rodzynek
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, np. w termomix-ie i odcedzić przez sitko lub specjalny woreczek płócienny.
Gotowe :)
Pietruszka ma bardzo liczne właściwości zdrowotne, smakowe. Jest znana i wykorzystywana od wielu stuleci. Pietruszka jest stosowana w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo.
Powitaj nadchodzący rok w dobrym nastroju. Jedni spędzą czas na balu, inni w górach, jeszcze inni w tropikach, a dla tych którzy planują party w gronie przyjaciół lub sami, w domu, mamy kilka propozycji na zdrowe potrawy.
Smacznego i udanej zabawy :)
.
Jelito ma za zadanie wydostać z pokarmu cenne składniki odżywcze, dotrawić je i przetworzyć na takie, które będą łatwo przyswojone przez Twój organizm. Dzięki obecności niezbędnej do tego procesu "przyjaznej" mikroflory cały proces może się odbywać bez zakłóceń, a w jelicie wytwarzane są dzięki temu liczne witaminy m.in. z grupy B, K oraz aminokwasy budulcowe, które w odpowiedniej formie wędrują do wnętrza organizmu.
Aby całe Twoje ciało było zdrowe i właściwie odżywione, Twoje jelito musi być czyste i wyposażone w prawidłową mikroflorę jelitową..
Co druga kobieta i co czwarty mężczyzna cierpią na zaparcia. Kłopoty z regularnym wypróżnieniem mają również niemowlęta i dzieci. W skrajnych przypadkach stolec wydalany jest z trudem i przypomina kamienie.
Zaparcia to temat intymny i nieco wstydliwy.Mówimy o nich niechętnie, chociaż w cywilizacji krajów Europy są zjawiskiem powszechnym. Z powodu zaparć cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna, a także niemowlęta i dzieci. Co więcej, skala występowania tej dolegliwości narasta. Powszechnie uważa się, że podstawową przyczyną zaparć jest niewłaściwe odżywianie.
Czytaj więcej: Przykładowy jadłospis dla osób z zaparciami atonicznymi