Dieta wegetariańska – czy to sposób na zdrowe i długie życie?
Każdy schabowy, każda parówka to nóż godzący w twoje zdrowie.
Na początku XIX w. człowiek zjadał przeciętnie 10 kg mięsa rocznie, dziś ponad 43 kg. Jeśli ta tendencja utrzyma się, produkcję mięsa trzeba będzie znacząco zwiększyć.
Naukowcy i politycy próbują znaleźć jakieś wyjście z tej sytuacji. Czy przejście na weganizm rozwiązałoby problemy i zwiększyło szansę na zdrowe życie?
Czytaj więcej: Wegetarianizm - sposób na zdrowe i długie życie?
Odpowiednio skomponowana dieta ma bardzo duże znaczenie we wspomaganiu układu immunologicznego
Jesień i zima wielu rodzicom kojarzy się z przeziębieniem, katarem, bieganiem do lekarza ze swoją pociechą. Czy jest szansa, aby wizyty w przychodni należały do rzadszych? A właściwie to najlepiej, by wcale ich nie było!
Dlaczego dzieci chorują?
Jest to czas rozwoju układu immunologicznego. Jak wynika z wielu badań dopiero po osiągnięciu wieku 12 lat możemy mówić o w pełni wykształconym układzie odpornościowym dziecka. Do tego czasu organizm małego człowieka przechodzi ostry trening w walce z wirusami i bakteriami, zdobywając umiejętności obronne. Niestety jest to też moment, w którym jest on bardziej podatny na infekcje i choroby. Dlatego też tym ważniejsze jest wspomaganie sił obronnych młodego organizmu.
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, polegającą na zaburzonej przemianie materii, zwłaszcza w zakresie węglowodanów z powodu względnego lub bezwzględnego braku insuliny. Trzustka produkuje w tych przypadkach za mało insuliny, co uniemożliwia prawidłową regulację metabolizmu. W szczególnie niekorzystnym wypadku zupełnego braku hormonu nie jest możliwe właściwe wykorzystanie składników pokarmowych, co prowadzi do utraty masy ciała, utraty płynów, a nawet kwasicy metabolicznej - ACIDOZY.
W profilaktyce cukrzycy dieta jest bardzo istotnym elementem terapii. Warunkuje ona utrzymanie właściwego poziomu glukozy i lipidów we krwi oraz optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Dobrze dobrana dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy oraz minimalizuje ryzyko chorób naczyniowych. Właściwy model żywienia odgrywa także ważną rolę w profilaktyce i leczeniu przewlekłych powikłań cukrzycy, m.in. mikroangiopatii, retinopatii, nefropatii, neuropatii cukrzycowej i innych.
Prawie w każdym domowym środku czystości znajdują się składniki trujące. Każdy pestycyd, herbicyd i środek użyźniający glebę ma działanie toksyczne. Każdy płyn używany w samochodzie jest trujący. Wszystkie chemikalia w postaci farb, lakierów, emalii, smarów, wybielaczy i detergentów mogą wywołać chorobę, jeśli nawet niewielka ich ilość zostanie wchłonięta do organizmu.
Jeśli Twoja choroba nie ustępuje pomimo wielu terapii, leków farmakologicznych (chemia) i innych zabiegów, zastanów się nad oczyszczaniem organizmu i usunięciem z niego toksyn. Systematyczne odtruwanie organizmu to zasadniczy warunek odzyskania zdrowia.
Trzustka (łac. pancreas) jest gruczołem położonym w górnej części jamy brzusznej. Pod względem funkcjonalnym składa się z części wewnątrzwydzielniczej (hormonalnej, odpowiedzialnej za wytwarzanie kilku hormonów, m.in. insuliny i glukagonu) i zewnątrzwydzielniczej (trawiennej, produkującej zawierający enzymy trawienne sok trzustkowy (łac. succus pancreaticus), zwany śliną brzucha ze względu na podobieństwo konsystencji i barwy do śliny).
Trzustka spełnia dwie zasadnicze funkcje:
Czym jest hipercholesterolemia?
Hipercholesterolemia jest to stan, w którym stężenie cholesterolu ogółem oraz jego frakcji LDL we krwi przekracza pożądane wartości. Częstość występowania hipercholesterolemii w Polsce jest bardzo wysoka – w badaniu NATPOL (2011) wykazano, że u co trzeciego badanego stężenie cholesterolu frakcji LDL przekraczało zalecane wartości. Co więcej, wśród 18 mln osób z hipercholesterolemią, aż 10,8 mln nie ma pojęcia o swojej chorobie. A hipercholesterolemia to podstawowy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, będących jedną z głównych przyczyn umieralności w Polsce.
Zdrowe odżywianie to podstawa w chorobach nerek i układu moczowego. Leczenie tych chorób warto wspierać dietą. Pamiętaj, że jedzenie może być lekiem, ale i przeszkodą w powrocie do zdrowia. Co jeść, aby wspomóc leczenie? Przyjrzyjmy się dokładniej składnikom odżywczym, które mają w tym przypadku kluczowe znaczenie.
Zadaniem diety bogatoresztkowej jest uregulowanie czynności oczyszczania jelit bez stosowania środków farmakologicznych. Dieta ta stanowi modyfikację żywienia podstawowego polegającą na zwiększeniu w całodziennym pożywieniu ilości błonnika i płynów.
Czytaj więcej: Dieta bogatoresztkowa, wysokobłonnikowa, przeciw zaparciom
Sprzyja oczyszczaniu, odchudzaniu, utrzymaniu właściwej wagi
Dieta powinna być lekkostrawna i zrównoważona z ograniczoną ilością tłuszczów, szczególnie zwierzęcych i cukrów prostych oraz nieco zwiększoną ilością łatwostrawnego białka. Ponadto dieta w chorobach wątroby powinna być indywidualna, uwzględniająca aktualny status żywieniowy pacjenta, jego nawyki kulinarne i towarzyszące schorzenia. Postępujące uszkodzenie wątroby wpływa bezpośrednio na trawienie i wchłanianie składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą. Im większy stopień uszkodzenia miąższu wątroby, tym większe zaburzenia przyswajania składników odżywczych. Dochodzi w szczególności do utrudnionego trawienia spożytego tłuszczu oraz objawów niestrawności lub dyskomfortu w okolicy wątroby przy spożyciu posiłku zawierającego większą ilość tłuszczu.
Czynniki żywieniowe i hormonalne mają ogromny wpływ na strukturę kości i stawów. Wapń i witamina D to ważne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego wzrostu kości. Sposób odżywiania, styl życia w dzieciństwie i młodości mają wpływ na stan układu kostnego również w wieku dojrzałym i podeszłym. Z kolei niedobór estrogenów w okresie menopauzy wywołuje utratę masy kostnej. Podobnie u mężczyzn z wiekiem obniża się poziom testosteronu, co jest związane z ubytkiem masy kostnej w tej grupie.
"Wrogami" wapnia są tłuszcze, kwas szczawiowy (obecny np. w szczawiu, rabarbarze, szpinaku, burakach, czekoladzie, kakao i czarnej herbacie, pokrzywie) oraz kwas fitynowy (zawarty w produktach zbożowych - unikaj nadmiaru białego pieczywa i makaronów) jak również leków typu antykoagulanty, sterydy, kortykosterydy, enkorton, leki uspakajające, leki przeciw zgadze i refluksowi oraz antybiotyki.
0,3 litra coli wypite w ciągu dnia całkowicie blokuje przyswajanie wapnia i magnezu.
Spożywanie dużych ilości białka, produktów mlecznych, a zwłaszcza mleka pasteryzowanego, powoduje zakwaszenie organizmu, co w efekcie wypłukuje wapń z kości - magazynu tego pierwiastka w organizmie. Organizm broni się w ten sposób przed zakwaszeniem.
Acai - cenne uzupełnienie codziennej diety
Owoce acai (czyt. asai) – Euterpe oleracea, Euterpa warzywna – występujące endemicznie w deszczowych lasach Amazonii to sensacyjne odkrycie ostatnich lat. Acai pochodzi z nietkniętych przez cywilizację terenów Amazonii i nie bez powodu nazywana jest „skarbem amazońskich lasów” oraz „sekretem zdrowia i długowieczności”. Jej coraz to nowsze, cudowne właściwości są stale badane i odkrywane przez współczesną naukę. Acai jagoda palmy brazylijskiej rośnie na drzewach palmowych w dorzeczu Amazonki.
Stres, choroby cywilizacyjne, zwłaszcza rosnąca w niezwykłym tempie liczba osób cierpiących z powodu alergii oraz chorób serca i krążenia, cukrzycy sprawiają, że w trosce o nasze zdrowie coraz częściej i chętniej sięgamy po żywność pochodzącą z obszarów położonych z dala od uprzemysłowionego i zanieczyszczonego środowiska. Ostatnio ogromną wprost popularność zyskały owoce ACAI – pyszne jagody bogate w cenne substancje odżywcze.
- zalecenia żywieniowe ogólne w diecie łatwo strawnej
- przykład diety lekko strawnej stosowanej w przewlekłym zapaleniu jelit
- dieta po operacjach w obrębie przewodu pokarmowego
Dieta łatwo strawna (lekkostrawna) jest modyfikacją żywienia podstawowego. Jest dietą wyjściową do konstruowania wielu innych diet leczniczych. Chory, który zostaje przyjęty do szpitala na leczenie, przeważnie otrzymuje dietę łatwo strawną do momentu ustalenia ostatecznego leczenia dietetycznego.
Dziecko nie ma energii, mało je, często jest chore? Może brakuje mu żelaza? Co powinno się znaleźć w jadłospisie, by ten cenny składnik nie tylko trafiał do brzuszka dziecka, ale i dobrze się wchłaniał?
Ta żywność pomoże wrócić do zdrowia.
Jeżeli podajesz dziecku obiad na bazie warzyw gotowanych czy duszonych, dodatkowo podaj mu sok z czarnej porzeczki i sałatkę owocową.
Anemia zwana również niedokrwistością, często jest spowodowana niedoborem żelaza w organizmie. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny - barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie. Żelazo jest niezbędne również do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka - jego długotrwały niedobór może nawet spowolnić rozwój intelektualny. U niemowląt anemia objawia się najczęściej pomiędzy 3. a 6. miesiącem życia.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego jest przeznaczona dla chorych cierpiących na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Wykorzystywana jest w okresie trwania choroby wrzodowej, jak również w okresie rekonwalescencji. Stosowana jest także w nieżytach żołądka, w refluksie żołądkowo-przełykowym. Może być też stosowana w innych schorzeniach. różni się od diety podstawowej doborem produktów spożywczych i sposobem przygotowania potraw. Dieta ma na celu nieobciążanie przewodu pokarmowego pod względem zarówno ilościowym jak i jakościowym.
Czytaj więcej: Dieta łatwostrawna, lekkostrawna - wrzody, refluks
Podczas kuracji oczyszczającej z pasożytów i ich toksyn należy bezwzględnie przestrzegać zasad żywienia. Ma to zasadniczy wpływ na przebieg kuracji.
Należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu, w celu wypłukiwania toksyn.
Brak spełnienia tego warunku może spowodować kumulację rozpuszczonych toksyn w organizmie oraz gorsze samopoczucie, ból głowy, zawroty, mdłości. Jest to tzw. reakcja Jarisha-Herxheimera.
Utrzymanie równowagi kwasowo ― zasadowej
w wąskim zakresie pH 7,35- 7,45
Dieta powinna się składać:
W 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych
W 20 % z produktów kwasotwórczych
Współczesna dieta zawiera odwrotne proporcje.
Czytaj więcej: Produkty żywnościowe zakwaszające i alkalizujące organizm
Strona 1 z 2