Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

 Jeżyny - znane też jako czarne maliny, czernice, ożyny, ostrężyny - w pełnej krasie dojrzewają teraz na krzakach. Kuszą nasyconymi barwami mieszanki granatu i fioletu. Nie przegapcie tego czasu i zbierzcie dawkę zdrowia, urody i młodości, które zawarte są w tych owocach. Jeżyna posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

Jeżyna posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają jeżyny.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

 

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base

 Jeżyny są ważnym składnikiem diety w profilaktyce chorób nowotworowych. Są owocami bogatymi w silne przeciwutleniacze - antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek rakowych:

  • antocyjany (według badaczy na szczególną uwagę zasługuje jeden związek z antocyjanidynów: cyanidin-3-glukozyd, ponieważ przypuszcza się, że w znacznym stopniu zapobiega on rakowi skóry),
  • kwas elagowy,
  • kwasy fenolowe

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu - wolnych rodników.

Jeżyny wspomagają pracę serca i układu krążenia, dzięki zawartości 3 substancji:

  • antocyjanów - zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają serce;
  • witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz zwiększa odporność. 
  • błonnika -  jedna szklanka jeżyn pokrywa 30% dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca

Jeżyny pomagają zapobiegać chorobom oczu

Dzięki dużej zawartości witaminy C i witaminy E jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko wystąpienia tej przewlekłej, postępującej choroby oczu zmniejszają także wspomniane antocyjany, które zwalczają wszelkie stany zapalne siatkówki oka oraz obniżają wysokie ciśnienie krwi, które jest czynnikiem ryzyka zwyrodnieniowego zapalenia plamki żółtej.

ą bogate w kilka silnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek rakowych:

  • antocyjany (według badaczy na szczególną uwagę zasługuje jeden związek z antocyjanidynów: cyanidin-3-glukozyd, ponieważ przypuszcza się, że w znacznym stopniu zapobiega on rakowi skóry),
  • kwas elagowy,
  • kwasy fenolowe.

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Arbuz, jeżyny i maliny - lekka, szybka, pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa

Składniki:

  • połowa małego arbuza
  • litr jeżyn
  • litr malin
  • opcjonalnie 50 ml Martini

Przygotowanie:

Arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Maliny i jeżyny przebieramy. Dodajemy Martini.  Owoce delikatnie mieszamy w szklanej misce. Podajemy od razu po przygotowaniu. UWAGA: Taka sałatka może być świetna alternatywą dla lodów, wystarczy arbuza przed pokrojeniem schłodzić w lodówce. Z takich składników można również zrobić pyszne owocowe szaszłyki na zimno.

 

Smoothie jeżynowo-malinowe

Składniki:

  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 8 kostek lodu

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

 Tarta z jeżynami

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 170g zimnego masła

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i uformować z niego kulę, następnie włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

 Nadzienie:

  •  400 g jeżyn + 2 łyżki cukru (ksylitolu)

     Masa migdałowa:

  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu - wersja dietetyczna
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki


Dodatkowo:

  • jajko na glazurę
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 6-7 łyżek śmietanki kremówki

 Do masła dodać migdały, mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć delikatnie jeżyny z cukrem.

Z lodówki wyjąć ciasto i podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Foremkę na tartę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, a następnie rozwałkować na niej większą część ciasta.

 Na nie wykładamy masę migdałową oraz jeżyny. Pozostałe ciasto rozwałkować, wykrawać z niego foremką serduszka i wykładać je gęsto na górę tarty.

Posmarować górę roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 10 min. w temp. 200 st., następnie ok. 40 min. w temp. 180 st.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do niej kremówkę. Mieszając połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać ciasto. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.

Smacznego :)

 

 

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html

Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g)

Wartość energetyczna - 43 kcal
Białko ogółem - 1.39 g
Tłuszcz - 0.49 g
Węglowodany - 9.61 g
Błonnik - 5.3 g

Witaminy

Witamina C – 21 mg
Tiamina – 0.020 mg
Ryboflawina – 0.026 mg
Niacyna - 0.646 mg
Witamina B6  - 0.030 mg
Kwas foliowy -  25 ug
Witamina A – 11 ug
Witamina E – 1.17 ug
Witamina K - 19.8 ug

Minerały

Wapń – 29 mg
Żelazo - 0.62 mg 
Magnez - 20 mg
Fosfor - 22 mg 
Potas - 162 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient data base



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jezyna-wlasciwosci-zdrowotne-w-jakie-witaminy-i-mineraly-sa-bogate-jez_41748.html