Utrzymanie równowagi kwasowo ― zasadowej
w wąskim zakresie pH 7,35- 7,45
Dieta powinna się składać:
W 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych
W 20 % z produktów kwasotwórczych
Współczesna dieta zawiera odwrotne proporcje.
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę.
Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez.
Smak pożywienia nie odpowiada jego działaniu. Sok z cytryny jest zasadotwórczy pomimo kwaśnego smaku, cukier jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.
Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
- Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól
Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo
Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
Produkty neutralne pH 7,0:
- Masło świeże
- Śmietana
- Serwatka
- Jogurt naturalny
- Oleje roślinne
Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce: kiwi, arbuz, ananas
- Soki owocowe świeże bez cukru
- Owoce: daktyle, figi, rodzynki
- Grzyby: prawdziwki, kurki
Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:
- Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany)
- Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona
Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
- Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
- Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki
- Zielona herbata
- Oliwa z oliwek
- Migdały
- Maślanka
Używki i napoje alkoholowe:
- Kawa czarna działa silnie zakwaszająco
- Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
- Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
- Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
- Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze
- Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
- Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze
Codziennie spożywaj jak najwięcej produktów zasadotwórczych.
Wybieraj je spośród tych, które są zalecane lub obojętne (+, 0) dla Twojej grupy krwi.
Oceń swoją dietę - anonimowa darmowa ankieta>>
Każdego dnia pij czystą, bezpieczną, jonizowaną wodę!
Żywe organizmy w 75-98% składają się z wody, która odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Dlatego też woda jest nie tylko ważną substancją, ale także istotnym elementem niezwykle delikatnej równowagi wodno-elektrolitowej organizmu. Pełni również szereg innych funkcji: wspomaga absorpcję składników odżywczych, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu stałej temperatury ciała (parowanie, pocenie się), chroni nasze najważniejsze narządy oraz reguluje w komórkach poziom elektronów i protonów.
Urządzenie AQUARION wytwarza wodę jonizowaną w wyniku wstępnej wielostopniowej filtracji wody z kranu, a następnie jej elektrolizy.
W wyniku tych procesów otrzymujemy wodę alkaliczną i kwaśną o różnym poziomie pH. Większość pokarmów spożywczych, niektóre substancje dodatkowe oraz lekarstwa zmieniają wartość pH organizmu w kierunku kwaśnym, czyli zakwaszają go. W idealnej sytuacji nasz organizm jest w stanie sobie z tym poradzić, wykorzystując odpowiednie rezerwy alkaliczne. Jednak długotrwałe zakwaszenie organizmu może być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych. Alkaliczna woda jonizowana wspaniale alkalizuje organizm i pomaga zachować prawidłową równowagę kwasowo-zasadową.
i tu: Jak bardzo może być pomocny AQUARION dowiesz się tutaj>>
W razie pytań i niepewności - skontaktuj się z nami: tel. 533 480 603