Składniki:
3 łyżki utartego chrzanu
50 dag jabłek
3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę, skrapiając sokiem z cytryny. Utarty chrzan wymieszać z pokrajanymi jabłkami i śmietaną, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wyłożyć na salaterkę, obłożyć dookoła wianuszkiem z drobnych listków pietruszki.
Naleśniki ryżowe z mielonym mięsem i ryżem
Składniki:
8 sztuk okrągłych naleśników ryżowych
20 dag mielonej polędwicy wołowej lub cielęcej
pieprz Cayenne
1 szklanka ugotowanego ryżu
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
sos sojowy do maczania
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić zmielone mięso, podsmażyć. Przyprawić pieprzem Cayenne. Dodać ugotowany ryż, chwilę posmażyć. Naleśniki namoczyć w ciepłej wodzie (około 30 sekund), wyłożyć na wilgotną ściereczkę. Na środku każdego naleśnika ułożyć porcję farszu z mięsa i ryżu, posypać natką pietruszki, zawinąć. Naleśnik sam się sklei. Sos sojowy do maczania naleśników podawać w oddzielnej miseczce. Przed podaniem warto przykryć naleśniki wilgotną ściereczką, aby nie obeschły lub tuż przed podaniem wrzucić na moment na rozgrzany olej. W Japonii naleśniki ryżowe je się palcami maczając w sosie sojowym.
Sos do maczania naleśników można też skomponować z podanych składników:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki octu ryżowego lub balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 1 papryczka drobno pokrojona
- 1 łyżka posiekanej kolendry
Gniazdka szpinakowe
Składniki:
1 kg szpinaku
75 g masła
sól
olej z oliwek
Przygotowanie:
Umyty szpinak pokroić drobno i dusić w maśle 4-5 min, posolić. W kokilkach uformować gniazdka. Do każdego gniazdka wlać po jajku i je posolić. Danie piec w mocno nagrzanym piekarniku przez ok. 5 min. Przed podaniem oprószyć startym parmezanem*. Podawać gorące.
Kulki owsiane
Składniki:
3/4 kostki masła
¾ szklanki cukru
8 łyżek mleka lub wody
2 łyżki kakao
50 dag płatków owsianych
kieliszek rumu lub aromat
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku, dodać cukier, mleko, kakao, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać płatki, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Po schłodzeniu dodać rum lub aromat, wymieszać i formować kulki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Łosoś na parze
Składniki:
50 dag fileta z łososia
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oleju
łyżka przyprawy do ryb
pieprz czerwony
Przygotowanie:
Rybę podzielić na cztery równe kawałki, usunąć ości, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb i czerwonym pieprzem. Do garnka do gotowania na parze wlać bulion. Rybę ułożyć na natłuszczonej wkładce i przykryć natłuszczoną folią. Umieścić wkładkę w garnku, przykryć i gotować około 3-4 minut. Odwrócić rybę i gotować jeszcze około 5 minut. Zamiast specjalnego garnka do gotowania na parze można użyć zwykłego garnka i okrągłego sita.
Bulion warzywny: 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por (jeśli lubisz:), ½ małego selera korzeniowego, kawałek kapusty włoskiej lub 2 brukselki (jesli lubisz:), liść laurowy, kilka ziaren czerwonego pieprzu, kilka ziaren kolendry, sól morska.
Umyte i obrane i przekrojone na mniejsze części warzywa zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania można dodać ząbek czosnku lub odrobinę pieprzu Cayenne.
Zupa-krem z kalafiora z kurkumą (2 porcje)
Kalafior – ½ dużego kalafiora, ok. 500 g
Cebula – 1 mała sztuka
Ząbek czosnku
Słodki ziemniak – 1 sztuka
Kurkuma, sól
2 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa pokroić w kawałki średniej wielkości. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć warzywa oraz ½ łyżeczki kurkumy i sol do smaku. Podsmażyć przez ok. 4 minuty. Zalać 500 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem.
Krem z brokułów z migdałami (2 porcje)
Brokuły – 1 sztuka, ok. 500 g
Cebula – 1 mała sztuka
Seler – ¼ sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól, bazylia
Płatki migdałów – 2 łyżki uprażonych na suchej patelni
Warzywa pokroić w kawałki średniej wielkości. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, dodać oliwę, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem, przed podaniem posypać uprażonymi migdałami.
Duszony królik z ziołami i marchewką (4 porcje)
Królik – 500 g
Spora marchewka
Estragon, czosnek, cząber, sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki białej mąki
Królika pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawami, obtoczyć w mące. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć królika. Dodać marchewkę, podlać wodą i dusić do miękkości.
Omlet z warzywami
2 jajka
Czubata łyżka mąki owsianej
Papryka – ¼ sztuki
Por – ¼ sztuki
Pieczarki – 3 średnie
Łyżka oliwy
Warzywa pokroić w kostkę, poddusić na łyżce oliwy. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Połączyć delikatnie z żółtkami i mąką. Masę wlać na podduszone warzywa. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć aż omlet się zetnie.
* Parmezan
Nie należy do produktów niskokalorycznych, ma jednak mnóstwo odchudzających walorów. Jest lekkostrawny i trawiony zaledwie przez godzinę - mięso i ser żółty przez 4h. Dzięki długiemu dojrzewaniu stanowi cenne źródło aminokwasów, wapnia i witamin przyspieszających tempo metabolizmu. Jak pokazują badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, zapewnia taką ilość wapnia, że zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i hamuje apetyt – wapń reguluje pracę ośrodka głodu i sytości. Parmezan pasuje do makaronu, gotowanych warzyw (zamiast masła), sałatek, grzanek i ciasteczek, posypuj nim jabłka czy gruszki. Owoce z parmezanem to typowa włoska przystawka, serwowana z winem.
Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi Cztery grupy krwi, cztery diety>>
Przewodnik dla osób z grupą krwi B>>
Uzupełnij pożywienie w zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi 0. Wzmacniają oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.
Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoję dietę: Vital B