Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Koktajle owocowe i warzywne – mnóstwo przepisów
 

 

 

Koktajle owocowe:

Koktajl z owoców cytrusowych

Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.
 

Koktajl bananowy z mlekiem

Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka mleka migdałowego lub kokosowego, kilka listków świeżej melisy
Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.

Koktajl pomarańczowy

Składniki: 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, 1 pokrojona figa, 1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym), 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka drożdży piwnych.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem. Wzmacniający, uzupełniający witaminy i mikroelementy.
 
Koktajl arbuzowy

Składniki: 1,5 kg arbuza, słodzik, 2 szklanki soku z limonki, 3 łyżki drobno pokrojonych listków mięty, 3 szklanki zimnej wody, 1 szklanka kostek lodu.
Przygotowanie: Arbuz pokroić w drobna kostkę. Zmiksować z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Dodać słodzik. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
 

Koktajl truskawkowo-miodowy


Składniki: 250 g truskawek, 250 ml jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 125 ml skruszonego lodu.
Przygotowanie: Owoce wrzucić do blendera lub rozdrobnić mikserem. Dodać skruszony lód. Ponownie zmiksować. Jogurt zmiksować z lodem i miodem. Wlać jogurt, a na wierzch koktajl z truskawek, tworząc warstwę, można delikatnie zamieszać. Kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.

Koktajl sojowo-truskawkowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g truskawek, szczypta kardamonu, 10 g otrąb pszennych.
Przygotowanie: Truskawki umyć i oczyścić. Zmiksować z mlekiem sojowym i kardamonem. Posypać otrębami.
 
Koktajl jabłkowy

Składniki: 2 kubki zimnego mleka (najlepsze mleko 1,5%), 2 jogurty jabłkowe, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: Składniki wlać do miski i zmiksować na piankę aż podwoi swoją objętość.

Koktajl wzmacniający

Składniki: garść czarnych porzeczek, 150 ml kefiru, łyżeczka miodu, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z kefirem, miodem i listkami mięty. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.

Koktajl truskawkowo-bananowy

Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 banana, 2-3 łyżki soku z cytryny, słodzik, ½ litra mleka lub kefiru.
Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do wysokiego naczynia wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.
 
Koktajl mieszany

Składniki: 2 duże dojrzałe brzoskwinie, 2 garście dojrzałych truskawek, sok wyciśnięty z 2 niedużych pomarańczy, lód.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucić do blendera. Dodać truskawki i sok pomarańczowy. Wrzucić 6 kostek lodu. Owoce zmiksować, przelać do szklanek.
 
Koktajl mandarynkowy
 
Składniki: 20 dag mandarynek, 250 ml kefiru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 dag cukru.
Przygotowanie: Mandarynki, sok z cytryny i cukier zmiksować razem. Dolać kefir i ponownie miksować. Nalać do szklanek. Schłodzić przed podaniem.
 
Koktajl z ananasów

Składniki: 4 łyżki posiekanych ananasów łącznie z sokiem, 1 cytryna, 3 łyżeczki miodu, 3 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć i połączyć z ananasami. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować 1-2 minut do pojawienia się piany. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
 
Koktajl indyjski

Składniki: 2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 2-3 goździki, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć. Goździki zemleć w młynku. Wszystkie składniki połączyć i miksować w mikserze aż będzie piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
 
Koktajl z kiwi
 
Składniki: 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu, 1-2 kiwi, 1 łyżeczka miodu, szczypta cynamonu.
Przygotowanie: Kiwi obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Dodać mleko, miód i cynamon. Wszytko zmiksować dokładnie. Koktajl podawać schłodzony.
 
Koktajl mango z ananasem
 
Składniki: 1 mango, ½ średniej wielkości świeżego ananasa, 250 ml mleczka kokosowego, sok z 1 limonki, ok. 1-2 łyżki naturalnego miodu.
Przygotowanie: Ananasa i mango obrać, pokroić w kawałki (wielkość dowolna, wszystko i tak zostanie zmiksowane). Owoce wrzucić do blendera. Dodać zimne mleczko kokosowe, świeżo wyciśnięty sok z limonki i miód. Całość zmiksować na gładko.
 
Koktajl jeżynowy
 
Składniki: ok. 60 g świeżych jeżyn, 1 łyżka cukru, 10-15 ml ajerkoniaku, 125 ml kefiru 1,5% tłuszczu.
Przygotowanie: Umyte jeżyny wrzucić do kubka od miksera, dodać cukier, ajerkoniak i kefir i dokładnie zmiksować.
Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.

Koktajl wiśniowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 100 g wiśni, 2 łyżeczki zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej, ½ łyżeczki skrzypu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu.

Koktajl orzeźwiający

Składniki: 100 ml soku jabłkowego, kilka listków świeżej mięty, sok z ½ cytryny.
Przygotowanie: Listki świeżej mięty zmiksować z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Zmrozić i zmiksować. Doskonale gasi pragnienie i odświeża.
 
Koktajl egzotyczny
 
Składniki: 1 szklanka soku z moreli, 1 szklanka soku pomarańczowego, 1 szklanka soku ananasowego, 2 łyżki mleka sojowego w proszku, 2 banany.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podawać lekko schłodzone.

 

Koktajl na piękną cerę


Składniki: ½ mango, 1 pomarańcza, szczypta imbiru.
Przygotowanie: Mango zmiksować z miąższem z jednej pomarańczy i szczyptą imbiru. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia wygląd skóry, a imbir polepsza krążenie.


Koktajl wieloowocowy:


Składniki: truskawki, kiwi, banany, jogurt, cukier, lód.
Przygotowanie: Owoce dokładnie obrać i zmiksować. Dolać jogurt, cukier oraz lód i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Smak: słodki. Kolor: głęboka czerwień z przeplatującymi się pasmami zieleni. Wrażenie niedokładnego wymieszania mikstury, można zaobserwować pasma żółci.

 

Koktajl cytrynowy

Składniki: 2 duże cytryny, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Sok z cytryny wycisnąć do miksera, dodać wodę i miód i przez 1-2 min. miksować aż pojawi się piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
 
Koktajl truskawkowy z miętą

Składniki: 0,5 kg schłodzonych truskawek, 125 ml jogurtu naturalnego, 80 ml chudego mleka, 2-3 łyżki cukru, 3 gałązki świeżej mięty, 2-3 łyżki lodu.
Przygotowanie: Truskawki zblendować z jogurtem, mlekiem, cukrem, lodem i miętą. Wlać do szklanek, udekorować kawałkami truskawek.

Koktajl gruszkowy z cynamonem
 
Składniki: 1 litr mleka, 2-3 gruszki, 1 łyżka miodu, łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do blendera. Dodać miód, mleko i cynamon. Wszystko zmiksować dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posypać cynamonem.
 
Koktajl śliwkowy
 
Składniki: 2 kubeczki jogurtu, 20 dkg śliwek węgierek, miód do smaku, kilka kropli olejku waniliowego, kilka gożdzików zmielonych. Przygotowanie: Umyte śliwki, ugotować do miękkości, wystudzić, odrzucić pestki. Dodać do jogurtu, wymieszać mikserem. Dodać olejek waniliowy, gożdziki i przyprawić miodem do smaku.
 
Koktajl brzoskwiniowy

Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwinie zmiksować tylko z cukrem. Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktail brzoskwiniowy, delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.

Koktajl fioletowy

Składniki: 200 ml mleka sojowego, 80 g czarnych borówek amerykańskich, 20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5 g orzechów włoskich.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.
 
Koktajl gruszkowo-imbirowy
 
Składniki: 6 gruszek, 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć na nim przez około 3 min. gruszki z cukrem i imbirem. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować w blenderze masę z patelni z mlekiem.

Koktajle warzywne:

Koktajl z buraka i chrzanu

Składniki: 2 małe buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, pół małego selera korzeniowego, 5 łyżek natki pietruszki, szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie: Buraki i seler obrać, zetrzeć na tarce. Zmiksować z dodatkiem wody. Dodać rozgnieciony czosnek, posypać natką.
 
Koktajl oczyszczający
 
Składniki: 1 pęczek botwinki, jogurt naturalny, koperek, 1 łyżka otrąb.
Przygotowanie: Posiekaną botwinkę ugotować w małej ilości wody, ostudzić. Zmiksować z jogurtem, koperkiem i otrębami. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy.
 
Koktajl pomidorowy z chili
 
Składniki: 4 pomidory, 2 łodygi selera naciowego, pęczek posiekanego koperku, szczypta chili, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Seler umyć, pokroić na kawałki. Zmiksować. Dodać chili i olej. Wymieszać, posypać koperkiem.
 
Koktajl ziołowy
 
Składniki: szklanka maślanki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki, pół zielonego ogórka, garść kiełków rzodkiewki.
Przygotowanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z maślanką. Dodać natkę, koperek i kiełki. Wymieszać.
 
Koktajl ogórkowy
 
Składniki: 25 dag ogórka, szalotka, 1 łyżka posiekanego koperku, 150 dag jogurtu, 100 ml zimnego mleka, tabasco, 2-3 krople sosu worcester, koperek do dekoracji, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórek umyć, odkroić dwa plastry i odłożyć do dekoracji. Resztę ogórka i szalotkę obrać i pokroić. Ogórek i szalotkę zmiksować z posiekanym koperkiem, jogurtem, mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami tabasco i sosem worcester, jeszcze raz zmiksować.
 
Koktajl na stres

Składniki: maślanka, ½ ogórka, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka koperku i 1 łyżka melisy.
Przygotowanie: Maślankę zmiksuj z ogórkiem, orzechami, koperkiem i melisą. Zielenina i orzechy zawierają magnez, który zwalcza stres.
 
Koktajl ogórkowo-orzechowy

Składniki: 1/2 kg ogórków, 15 dag naturalnego gładkiego twarożku, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 orzechy włoskie, po 2-3 gałązki świeżego koperku, natki, rozmarynu i oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórki obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Orzechy wyłuskać, posiekać. Zioła opłukać, otrzepać i posiekać. Ogórki zmiksować z twarożkiem i jogurtem. Wymieszać z orzechami i ziołami, wstawić do lodówki na 2 godziny. Koktajl przyprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu.
 
Koktajl pomidorowy

Składniki: 200 ml soku pomidorowego, seler naciowy, sok z cytryny, lód.
Przygotowanie: Wszystko razem zmiksować. Przed podaniem dodać lód. Składniki koktajlu dostarczają przeciwutleniaczy i działają odmładzająco.
 
Koktajl szpinakowy

Składniki: świeży szpinak (z 2-3 szklanki), kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki), sok z jednej cytryny, 6 daktyli, 1 łyżka miodu, wiórki kokosowe (1/3 szklanki), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolitą masę.
 
Koktajl wielowarzywny

Składniki: 3 marchewki, 1 dojrzały pomidor pokrojony na ćwiartki, 1 gałązka koperku, 1 kawałek selera, 1 cm kawałek białej części pora, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować marchewki, potem dodać pomidora, koperek, seler i białą część pora. Miksować aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać sok z cytryny i rozdrobniony lód, krótko zmiksować ponownie. Ma działanie oczyszczające i stymulujące system trawienny.
 
Koktajl pomidorowo-marchewkowy
 
Składniki: czosnek, płatki owsiane, sok pomidorowy, sok z marchwi, natka pietruszki.
Przygotowanie: Zmiksować 3 łyżki płatków owsianych, 1/2 szklanki soku pomidorowego, 1/4 szklanki soku marchwiowego, pół pęczka natki pietruszki oraz ząbek czosnku.
 
Koktajl z marchewki i rzepy

Składniki: 4 marchewki, 1 mała rzepa, sól i pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Zmiksować warzywa., wlać do shakera razem z rozdrobnionym lodem i wymieszać. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Rewitalizujący koktajl pełen witamin i minerałów polecany zwłaszcza w stanach zmęczenia.
 
Koktajl z trybuli i szczawiu

Składniki: 1 pęczek trybuli, 2 dwa liście szczawiu, 150 g soku selerowego i cytrynowego, 150 g kwaśnego mleka, biały pieprz, sól ziołowa lub selerowa.
Przygotowanie: Liście pokroić, dodać sok selerowy i cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać mleko, wymieszać, doprawić białym pieprzem i solą.
 
Koktajl marchewkowo-buraczany

Składniki: 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml niesłodzonego soku z marchwi, 100 ml kefiru, sok z 1 cytryny, biały pieprz, mielony kminek, lód, zielona pietruszka.
Przygotowanie: Wymieszać sok z czerwonych buraczków, sok z marchwi i kefir, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i przybrać zieloną pietruszką.
 
Koktajl z dyni

Składniki: 100 g miękkiego miąższu dyni, odrobina curry, odrobina soku z mango, 1 łyżeczka herbaty jaśminowej, pestki z dyni albo kawałki mango.
Przygotowanie: Dynię zmiksować z curry, solą i sokiem. Zagotować 1/8 l wody, zalać nią herbatę jaśminową, zaparzać 5 min. Połączyć z musem z dyni, wlać do szklanki i dodać kostki lodu. Udekorować pestkami z dyni lub kawałkami mango.
 
Koktajl z kiszonej kapusty

Składniki: 1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, kilka kropli sosu Worchester, kilka kropli sosu sojowego, szczypta soli.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.

Koktajle mieszane owocowo-warzywne:

Koktajl z jabłka i selera

Składniki: jabłko, 2 grube łodygi selera naciowego możesz użyć 1/4 selera korzeniowego, szklanka kefiru łyżka otrębów owsianych.
Przygotowanie: jabłko obierz ze skórki, zetrzeć na tarce. Seler pokroić na kawałki (korzeniowy utrzeć na tarce). Zmiksować z kefirem, dodać otręby.
 
Koktajl ze szpinaku i mango

Składniki: 120 g szpinaku sałatkowego o drobnych liściach (odmiany baby), 1 szklanka liści mięty, 1 słodkie i dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki, sok jabłkowy lub woda mineralna, 8 kostek lodu do podania.
Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika blendera na przemian z mango i miętą. Wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu, wlać koktajl i podawać.
 
Koktajl marchewkowy
 
Składniki: 3 duże marchewki, pomarańcza, pół szklanki mrożonych malin lub truskawek, łyżka miodu, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego.
Przygotowanie: Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pomarańczę obrać ze skórki. Zmiksować z malinami i marchewką. Dodać siemię i miód.
 
Koktajl biały
 
Składniki: 200 ml mleka ryżowego, ½ banana, pokrojona figa, łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do szklanek i schłodzić.
 
Koktajl zielony

Składniki: 200ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5%, 30 g małego dojrzałego avocado, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka otrąb owsianych, ½ łyżeczki morszczynu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować dokładnie. Ma działanie oczyszczające, ułatwiające przemianę materii.
 
Koktajl z rzeżuchy i awokado
 
Składniki: 1 szklanka chudego mleka sojowego, miękkie avocado, 3 łyżeczki rzeżuchy, po łyżeczce dyni, nasion lnu i sezamu, 3 łyżeczki płatków owsianych, 1 łyżka orzechów włoskich.
Przygotowanie: Awokado i rzeżuchę zmiksować z mlekiem. Wsypać nasiona i orzechy, wymieszać.
 
Koktajl paprykowy

Składniki: 75 g czerwonej albo żółtej papryki, 1 pomarańcza, curry, 150 g jogurtu naturalnego, sól i biały pieprz.
Przygotowanie: Paprykę umyć, rozkroić, usunąć pestki i białe części, pokroić na kawałeczki. Pomarańczę przepołowić, z jednej połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z jogurtem, doprawić solą i białym pieprzem.
 
Koktajl truskawkowo-selerowy
 
Składniki: łodyga selera naciowego, 50 dag truskawek, 3 tabletki słodziku lub łyżka miodu, szklanka zimnej wody.
Przygotowanie: składniki zmiksować, na końcu dodać wodę i energicznie wstrząsnąć.
 
Koktajl z marchwi i żurawin
 
Składniki: 50 dag marchwi, cukier do smaku, 25 dag żurawin, skórka cytrynowa, 1,5 l wody.
Przygotowanie: Marchew wymyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku. Miazgę odcedzić, mocno ją odcisnąć z soku. Sok pozostawić, aby się odstał, ostrożnie go zlać, pozostawiając męty. Żurawiny przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić go do smaku, ewentualnie dodać trochę skórki cytrynowej. Napój silnie oziębić.
 
Koktajl z selerem i kiwi

Składniki: łodyga selera naciowego, 2 owoce kiwi, 1 łyżka miodu, pół szklanki zimnej wody.
Przygotowanie: Seler i kiwi umyć, obrać i drobno pokroić. Zmiksować w blenderze, a następnie zmieszać z wodą i miodem. Koktajl odchudzający podawać ozdobiony listkiem selera.
 
Koktajl pomidorowo-jabłkowy

Składniki: 2 szklanki soku pomidorowego, 1 szklanka soku jabłkowego, 1 szklanka wody przegotowanej, koperek lub zielona pietruszka, sól, cukier.
Przygotowanie: Wymieszać sok jabłkowy z sokiem pomidorowym i wodą, posolić i doprawić nieco cukrem, dodać drobno posiekaną zieleninę, wymieszać.

Podajemy przepisy na smaczne i zdrowe koktajle witaminowe ze świeżych owoców i warzyw:

1) koktajl pomidorowo-selerowy

- 50 dag selera
- 1,5 szklanki soku
- 4 łyżki umytej, posiekanej natki pietruszki z koperkiem

selery umyć , cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć z nich sok w wirówce,połączyć z sokiem pomidorowym, doprawić solą i zieleniną.

2) koktajl z czarnej rzepy i pomidorów

- 50 dag czarnej rzepy
- 1,5 szklanki soku pomidorowego
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- sól

rzepę umyć, cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć sok w wirówce, dodać sok pomidorowy, przyprawić solą, dodać natkę i koperek.

3) koktajl ze świeżych ogórków i maślanki

- 70 dag świeżych ogórków
- 1 szklanka maślanki
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki umytego, posiekanego koperku

Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z średnimi otworami, sok połączyć z maślanką, dodać roztarty z solą czosnek i koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4) koktajl z marchwi i porzeczek

- 5 marchwi
- 1,5 litra wody
- 20 dag porzeczek czarnych i czerwonych
- cukier do smaku

Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku, miazge odcedzić. Sok pozostawić, aby sie ostał, ostrożnie go zlać. Porzeczki przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić do smaku. Koktajl mocno schłodzić w lodówce.

5) koktajl buraczano-ogórkowy

- 2 szklanki kwasu buraczanego
- 50 dag świeżych ogórków
- 2 łyżki umytego, drobno posiekanego koperku
- sól
- 2 ząbki czosnku

Ogórki cienko obrać, zetrzeć na tarce, posolić, zmiksować z dodatkiem kwasu buraczanego i drobno posiekanego czosnku. Wymieszać z koperkiem, dosolić do smaku.

6) koktajl z rokitnika

- 15 dag rokitnika
- 25 dag cukru
- 1/2 litra wody

Rokitnik otrzeć starannie w ściereczce z siatki, którą jest pokryty, umyć, opłukać, zagotować wodę, włożyć rokitnik, ugotować, przecedzić i odcisnąć sok. Wywar posłodzić do smaku.

7) kwas brzozowy

- 2 litry soku z brzozy
- 10 dag cukru
- 5 dag rodzynków
- skórki chleba razowego
- gałązka czarnej porzeczki

świeży sok brzozowy (zebrany wiosną) nalać do drewnianych beczułek lub glinianego, emaliowanego albo szklanego naczynia, dodać skórki razowego chleba, gałązkę czarnej porzeczki oraz cukier. Zostawić, aż płyn sfermentuje, wlać do butelek, do każdej wrzucić kilka rodzynków, szczelnie zamknąć.

 

Uwaga,

zamiast cukru, polecam używać ksylitol.