Sałatka z rucolą, gruszką, figami,orzechami i innymi skarbami
Nie trzeba wielu słów. Wystarczy popatrzeć i... od razu można się zakochać. Soczysta, lekka, ale też charakterystyczna kompozycja smaków. Trudno sobie wyobrazić, że komukolwiek mogłaby nie smakować. Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie. Pełna harmonia :)
Składniki
Proporcje składników na dwie duże porcje sałatki:
- rucola – ok. 50 g
- jedna niewielka, dojrzała gruszka
- dwie figi
- pół owocu granatu
- 50-100 g sera lazur
- garść orzechów włoskich
- sok z ćwiartki limonki
- dwie łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć
- Na talerzach położyć po garści rucoli.
- Gruszkę przekroić na pół, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w cienkie piórka i ułożyć na rucoli.
- Teraz kolej na figi, które trzeba pokroić w plasterki o grubości ok. 3 mm i również poukładać na talerzu.
- Ser lazur pokroić w kostkę (ok. 0,5 cm) i rozsypać na talerzu – z serem nie warto przesadzać, ponieważ ma on najmocniejszy smak ze wszystkich składników sałatki i jego nadmiar mógłby przyćmić inne, delikatniejsze.
- Orzechy włoskie posiekać grubo i rozsypać na samym wierzchu sałatki.
- Dzieło zwieńczyły soczyste nasiona wydobyte z ćwiartki owocu granatu.
- Na koniec z drugiej ćwiartki granatu wycisnąć do miseczki słodki sok – po prostu ścisnąć owoc w dłoni. Do miseczki dodać również sok limonki i oliwę z oliwek. Dodać jeszcze nieco soli i pieprzu, a następnie składniki sosu wymieszać dokładnie przy pomocy trzepaczki.
- Przed samym podaniem sałatkę skropiłem obficie sosem.
Smacznego :)
Źródło: zajadam.pl