Propozycja na letnie rodzinne spotkanie - sprawdza się znakomicie. Jednoczy rodzinę przy stole, prowokuje do długich rozmów, toczonych bez względu na upływający czas. Najlepiej więc zacząć wczesnym wieczorem, gdy miną największe upały. Sprawdza się również po powrocie z zimowych szaleństw na śniegu. W naszym domu najczęściej więc gości na stole w wakacyjne wieczory lub feryjne popołudnia.
Nie należy ona do dań zdrowej żywności w rodzaju: "danie podstawowe - listek sałaty plus szklanka wody". Jednakże przepis tzw. oryginalny można z łatwością i bez uszczerbku dla walorów smakowych zmodyfikować. Tak czynimy z powodzeniem w naszej rodzinie. Przyrządzana przez córki tortilla - tacos może być bez obaw spożywana nawet przez osoby z problemami żołądkowymi, stosujące diety i jednocześnie jest przepyszna!
Narodziła się w Meksyku w czasach prekolumbijskich. Od tamtej pory jej liczni krewni podbili serca mieszkańców całej Ameryki Łacińskiej, Hiszpanii i Portugalii. Rodziną rządzą jednak dwie siostry-tortille: hiszpańska oraz meksykańska.
Tortilla hiszpańska jest rodzajem grubego omletu smażonego z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa lub ryb. Jej najpopularniejsza odmiana to klasyczna tortilla chłopska, opisana przez Cervantesa w "Don Kichocie".
Ulubiona potrawa Sancho Pansy ma prostą recepturę: podduszoną na boczku (lub oliwie) mieszaninę cebuli i pociętych w talarki ziemniaków zalewamy rozbełtanymi jajkami i smażymy.
Tortilla meksykańska jest natomiast płaskim plackiem przyrządzanym ze specjalnej mąki kukurydzianej (wykorzystywane do jej produkcji ziarna kukurydzy suszy się na słońcu, a następnie moczy w wodzie z dodatkiem wapna i popiołu).
|
Tortille ze zwykłej mąki kukurydzianej często są twarde i nie dają się zwijać. Na północy kraju do wypieku placków stosuje się także mąkę pszenną. Meksykańska tortilla stanowi podstawę innych dań i przekąsek.
Najbardziej znane to:
- tacos – małe tortille z mięsem wołowym, cebulą, pomidorami, zieloną sałatą oraz czerwoną fasolą lub kukurydzą
- burrito – tortilla nadziewana mięsem i warzywami, podana z ostrym sosem
- quesadilla – złożona tortilla z farszem serowym
- enchilada – podobne danie, tyle że uduszone z sosem
- totopos (nachos) – tortilla pokrojona w trójkąciki
- tostada – tortilla upieczona na chrupko
- Podstawowe placki na tortillę meksykańską
- Tortilla po meksykańsku
- Tortilla z farszem rybnym
- Tortilla po argentyńsku
- Wenezuelskie quesadillas
- Tortilla po karaibsku
- Tortilla hiszpańska
Polecam jako sprawdzony sposób na udane rodzinne spotkanie przy stole :)
Przepisy oryginalne:
Tortilla po meksykańsku
Składniki na 8 porcji
• 8 tortilli (według przepisu podstawowego)
Farsz:
• 2 duże cebule
• oliwa
• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 2 ząbki czosnku
• 2 pomidory
• 1 słodka papryka (dowolnego koloru)
• 250 g czerwonej fasoli
• 250 g kukurydzy
• po 2 łyżeczki pieprzu i sproszkowanego chilli
Etapy przygotowania
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę dusimy do miękkości na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso oraz posiekany czosnek i smażymy. Wrzucamy kolejno obrane ze skórki pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusimy tak długo, aż mieszanina zgęstnieje. Doprawiamy, nakładamy na placki i zawijamy, zaginając jedną z końcówek.
Tortilla po argentyńsku
Składniki
• 6 tortilli
Farsz:
• 500 g wołowiny (udziec, rostbef)
• po 1/3 szklanki oliwy i soku z cytryny
• 6 łyżeczek chilli
• po 1 łyżeczce pieprzu i soli
• po 1 szklance pokruszonego
• ostrego sera cheddar i tartej mozarelli
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Salsa:
• 2 duże pomidory
• 3 ząbki czosnku
• 3 papryczki chilli
• 1/2 małej papai
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Etapy przygotowania
1. Mięso kroimy na cienkie plastry wielkości placków, lekko rozbijamy i zanurzamy w mieszaninie oliwy, soku cytrynowego, sproszkowanego chilli, pieprzu oraz soli. Marynujemy w lodówce przez 8 godzin.
2. Przygotowujemy salsę. Miksujemy obrane ze skórek, posiekane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do rondla, dodajemy posiekane papryczki chilli, pokrojoną w kostkę papaję, sok z cytryny i pieprz.
3. Dusimy 15 minut i odstawiamy na godzinę, aby składniki się przegryzły. Zamarynowaną wołowinę grillujemy około 15 minut, od czasu do czasu polewając oliwą z marynaty. Gdy mięso się piecze, mieszamy oba gatunki sera ze szczypiorkiem i posypujemy tą mieszanką tortille.
4. Gdy mięso się dobrze zrumieni, układamy je na tortillach i grillujemy 5 min, aż ser lekko się stopi; smarujemy salsą. Tortille zawijamy i podajemy.
Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą
Tortilla española - tortilla de patatas – przepis od: Kwestia Smaku
Składniki, 1-2 porcje:
• 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
• 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła
• 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 3 jajka
• sól i pieprz
• 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)
• 2 łyżki śmietany 12%
• 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską
• 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego
• 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar)
lub 4 plasterki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) Tortillę hiszpańską przygotowuje się na głębokiej patelni o wysokich brzegach i średnicy 18 cm.
* w oryginalnej wersji używa się surowych ziemniaków. Tortillę z takimi ziemniakami robimy tak, jak z ugotowanymi, tylko smażymy je dłużej (bez cebuli), aż będą miękkie. Surowe ziemniaki kroimy na mniejsze/cieńsze kawałeczki, aby szybciej się usmażyły.
Przygotowanie:
- Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na łoty kolor, mniej więcej - w połowie smażenia dodać cebulę. Ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
- Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
- Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać.
- Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
- Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
- Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki.
Potrawa powinna być miękka w środku, natomiast na zewnątrz być złocista i spieczona.
Tortilla może być podawana na śniadanie, obiad lub kolację. Może być również daniem spożywanym podczas pikniku. Jeśli tortilla española podawana jest jako element tapas, drobnych hiszpańskich przekąsek, wtedy podaje się ją na zimno i kroi się ją na niewielkie kawałki, w których umieszcza się wykałaczkę. Bywa też układana na kawałku chleba lub podawana z sałatką. Do dania można podawać wino. Smacznego!
Tortilla española - tortilla de patatas - tapas
Smacznego :)