Walka z rakiem zaczyna się w kuchni! prof. D. Servan-Schreiber
Substancje słodzące to naturalne i syntetyczne dodatki do żywności, które mają specyficzny słodki smak o różnym natężeniu. Intensywność słodzenia tych substancji określa się w stosunku do słodkości roztworu wodnego wzorca 10% roztworu cukru (sacharozy), którą przyjmuje się za 1.
Substancje słodzące dzieli się na trzy zasadnicze grupy:
- Cukry naturalne, głównie glukoza, fruktoza, sacharoza, o intensywności słodzenia od 0,4 do 1,8. Cukry nie są zaliczane do dodatków (technologicznych) do żywności, w ścisłym tego słowa znaczeniu, natomiast są traktowane jako substancje dodawane, nie oznaczane symbolem E.
- Cukry modyfikowane - wielowodorotlenowe alkohole cukrowe o intensywności słodzenia od 0,3 do 1,0.
Syntetyczne środki słodzące - słodziki o bardzo wysokiej intensywności słodzenia: od 30 do 4000. Należy do nich ASPARTAM - sztuczny słodzik (szkodliwy !!!)
Ksylitol
Ksylitol (C5H12O5, mezo-pentano-1,2,3,4,5-pentaol) – pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol) to cukier brzozowy (Xylitol). W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych - tj. glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza - ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym!
Stosowany w przemyśle spożywczym do słodzenia jako dodatek do żywności E967, głównie gum do żucia i cukierków ze względu na działanie przeciwpróchnicze. Ksylitol pomaga w przyswajaniu wapnia, dlatego pozytywnie działa na zęby i kości. Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż zwiększa przyswajanie wapnia, poprawiając tym samym konsystencję kości.
Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego, efektywnie regenerując drobne ubytki. Jednocześnie hamuje procesy próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej. Stymuluje napływanie śliny, co przeciwdziała wysychaniu śluzówki w ustach.
Ksylitol jest przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego ma indeks glikemiczny dziewięciokrotnie niższy od cukru (sacharozy). Zalecany również dla diabetyków, ponieważ jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. Dzięki temu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Ponadto posiada prawie dwa razy mniej kalorii niż cukier. Redukując wydzielanie insuliny przeciwdziała otyłości oraz procesom przedwczesnego starzenia. Tym samym ksylitol przyswojony przez organizm wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i narządów.
Jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit, np. Helicobacter pylori, mającej udział w owrzodzeniu żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - m.in. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Zmniejsza też łaknienie cukru. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi ogólną odporność organizmu.
Praktycznie jedna trzecia ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała ilość w głębi jelit działa jak rozpuszczalny błonnik, powodując wytwarzanie specyficznych kwasów tłuszczowych. Mają one regulujący wpływ na poziom glukozy i tłuszczów w krwiobiegu.
Nie powinno się spożywać więcej niż 40 g ksylitolu dziennie.
Ksylitol znajduje się w Lion Kids Multiwitamin + D
Uwaga! Czytaj dokładnie etykiety - kupuj zawsze oryginalny ksylitol z brzozy. Pojawiły się już na półkach sklepowych tzw. jego syntetyczne "odpowiedniki".
Mannitol W lecznictwie znalazł zastosowanie jako środek moczopędny. Może być używany:
Mannitol znajduje się w Lion Kids Multiwitamin + D Sukraloza Sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Jest bezpieczniejsza w użyciu od innego, powszechnie stosowanego słodzika - aspartamu, gdyż jest trwała w szerszym zakresie temperatury i pH. Dzięki temu można ją stosować również w wyrobach piekarniczych i kwaśnych napojach. Sukraloza słodzi Probio Balance i Zenthonic Sorbitol Sorbit jako syrop sorbitowy to zamiennik cukru. W naturalnej postaci występuje w niektórych owocach, takich jak np. śliwki, jabłka, czereśnie i winogrona czy też jarzębina. Jako dodatek do żywności figuruje pod numerem E 420. E420 (i) Sorbitol Sorbitol to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Nazwa „alkohol wielowodorotlenowy” może okazać się myląca. E420 nie zawiera alkoholu (etanolu). To bezbarwna substancja krystaliczna o słodkim smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Nie ma ograniczeń dla stosowania E 420. Zwykle nie występują żadne efekty uboczne, niemniej niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów sorbitolu jako słodzik. Niepożądane skutki pojawiają się po spożyciu ok. 25-30 gramów sorbitolu w pojedynczej dawce, co znacznie przewyższa ilości zwykle stosowane w produktach spożywczych. Dużo sorbitolu zawierają soki jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwki suszone, świeże, wiśnie, gruszki. Należy podkreślić, że jest to substancja naturalnie występująca w owocach! Sorbitol w niewielkich ilościach dosładza Ocean21 Fruktoza FRUKTOZA - NATURALNA SUBSTANCJA SŁODZĄCA: CHARAKTERYSTYKA: Biały drobnokrystaliczny proszek. Wilgotność <5%. Łatwo rozpuszczalny w wodzie (355g). Słodkość 12,2. Wart. energ. 17,2 KJ (4,1Kcal)/g. W handlu występuje również w postaci syropu o zawartości 75-85% fruktozy. WŁAŚCIWOŚCI: Zamiennik cukru. Maskuje gorzki posmak syntetycznych słodzików np. sacharyny lub innych produktów spożywczych. Dobra rozpuszczalność. Obniża temperaturę zamarzania. W podwyższonej temperaturze powoduje nieenzymatyczne zbrunatnienie. ZASTOSOWANIE: Żywność dla diabetyków, napoje, przeciery, dżemy owocowe, galaretki. wyroby cukiernicze i piekarskie. Nie nadaje się do produktów o długim okresie składowania. Pojawiły się informacje, że fruktoza nie jest tak korzystna, jak się wydawało (niski IG, sprzyja cukrzykom i osobom dbającym o linię), gdyż podwyższa poziom cholesterolu i powoduje tycie. Co na ten temat mówi Dominique Bertrand (konsultantka z ekipy Michela Montignac'a): Te informacje dotyczą fruktozy pozyskiwanej w Stanach Zjednoczonych, którą robi się ze skrobi kukurydzianej, która jest tam niezwykle popularna, ma jednak bardzo wysoki IG, a fruktoza z niej pozyskiwana podnosi poziom cholesterolu. Nie dotyczy to prawdziwej fruktozy pozyskiwanej z owoców! Informację z jaką fruktozą mamy do czynienia można znaleźć u producenta. Na polskim rynku zdrowej żywności można dostać co najmniej dwa jej rodzaje, od dwóch różnych producentów: pierwszy sprowadza fruktozę ze Stanów Zjednoczonych i na opakowaniu można przeczytać, że kupuje ją od firmy zajmującej się przetwarzaniem kukurydzy (to, że jest pozyskiwana z kukurydzy potwierdza również polski producent, sprowadzający tę fruktozę) druga jest sprowadzana z Izraela i pozyskiwana z owoców cytrusowych, o czym również dowiedzieć się można od producenta. Sprawdzaj, czy na opakowaniu znajdziesz te informacje!
Aspartam Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch, wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych." Jak sam zobaczysz, jest on właśnie jedną z nich. Ilu waszych znajomych ma chroniczne bóle głowy, zaburzenia neurologiczne, ilu spośród kręgu waszych rodzin lub przyjaciół cierpi na stwardnienie rozsiane? Ile znacie osób z rakiem mózgu? Koniecznie zobacz film "Aspartam - rakotwórcza słodycz">>
|
Aspartam jest kombinacją trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego (40%), Fenyloalaniny (40%) i Metanolu (10%).
Bezpieczeństwo stosowania aspartamu było przedmiotem wielu badań naukowych i licznych kontrowersji społecznych. Dla eksperta znającego podstawowe zagadnienia, to o czym się tu mówi jest jednoznacznie lub... potencjalnie trucizną, aspartam wszedł na rynek i zrobił oszałamiającą karierę. Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności ! ! !
Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku.
Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to:
bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.
Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:
guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona,
choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).
Chemicznie, aspartam, jest dipeptydem składającym się z dwóch występujących naturalnie aminokwasów - fenyloalaniny i kwasu asparaginowego (ekscytot9oksyna), z których są zbudowane liczne białka. W organizmie człowieka rozkłada się on na te dwa aminokwasy, stąd długo wydawało się, że jego spożycie nie wiąże się z żadnym ryzykiem, oprócz osób chorych na fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny.
Aspartam jest kombinacja trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego (ekscytotoksyna), fenyloalaniny i metanolu.
Pod koniec lat 90. XX w. opublikowano wyniki kilku wyrywkowych badań, które sugerowały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak rak mózgu i układu limfatycznego. Jak dotąd nie przeprowadzono jednak dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły wcześniej wspomnianym doniesieniom. Wątpliwości wzbudzone przez te publikacje, powiązane z konfliktem interesu koncernów produkujących różne środki słodzące, doprowadziły do licznych dysput publicznych na temat tego związku chemicznego.
Zobacz: Rak żywi się cukrem! Czym bezpiecznie słodzić, tutaj m.in. o stewii>>
Pobierz bezpłatny fragment e-booka zawierający 11 przepisów ze stewią
"Walka z rakiem zaczyna się w kuchni!" prof. D. Servan-Schreiber
Cały wywiad:
Wywiad z prof. D. Servan-Schreiberem>>
Opracowała: Renata Kłosowicz