Idealny na upalne dni - chłodnik z botwinki
Składniki 6 porcji:
• 1,5 litra zsiadłego mleka lub kefiru
• 1,5 litra jogurtu naturalnego lub maślanki
• 1 pęczek botwinki (z małymi buraczkami)
• 1 pęczek rzodkiewki
• 3 ogórki gruntowe
• 1 pęczek koperku
• 3 ząbki czosnku
• łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
• sól i pieprz do smaku
• 6 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
1. Botwinkę umyć i odciąć liście, pozostawić różowe łodyżki i posiekać z małymi buraczkami.
2. Do garnka wlać pół szklanki wody, wrzucić posiekaną botwinkę i buraczki, dusić przez kilka minut.
3. Zdjąć z ognia, gdy botwinka i buraczki będą miękkie.
4. Rzodkiewkę umyć i pokroić w półplasterki.
5. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
6. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
7. Zsiadłe mleko zmiksować z maślanką.
8. Do podduszonej botwiny i buraczków wlać zsiadłe mleko i dodać posiekane warzywa oraz koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek.
9. Chłodnik doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przykryć i wstawić do lodówki.
10. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i – opcjonalnie – z młodymi ziemniakami.
Smacznego :)