Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Hiszpańskie gazpacho, idealne na upały i ... na wieczór wspomnień z wakacjigazpacho-gran-canaria

 

Gazpacho to rodzaj hiszpańskiego chłodnika, idealnego na upalne dni. Przed podaniem koniecznie schłodź je w lodówce lub dodaj kostki lodu! Do zupy często podaje się, umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. cząstki pieczywa, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki czy orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy

Warzywa na chłodnik można trzymać w lodówce, celem skrócenia czasu chłodzenia zupy po jej przygotowaniu.

 

ok. 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej malinowych
1 ząbek czosnku
mała cebulka
½ papryki w dowolnym kolorze
3 ogórki gruntowe
2 łyżki oliwa z oliwek Extra Vergine
sok z ½ limonki

Łyżka octu winnego
Pieprz, sól do smaku, ewentualnie szczypta cukru

krem_z_cukinii.jpg

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na połówki i wyciąć twardy, zielony środek. Cebulę, czosnek oraz ogórki obrać, z papryki usunąć pestki. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki średniej wielkości i umieścić w blenderze. Dodać sok z limonki, ocet oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, można dolać wody. Schłodzić, podawać z grzanką lub posypane pokrojonym w kosteczkę świeżym ogórkiem.

Smacznego :)