Artykuł w przygotowaniu
Kiedy jesz tylko zdrowe rzeczy, przestajesz chorować, bo twój organizm posiada genialną umiejętność regeneracji i utrzymywania się w zdrowiu. A kiedy jesteś chory albo osłabiony, istnieje wiele naturalnych środków, którymi możesz sobie pomóc.
Niezwykle ważne jest wpajanie dzieciom od najmłodszych lat właściwych nawyków żywieniowych, bo - czego Jaś się nie nauczy, Jan nie będzie umiał!
Dzieci karmione w niemowlęctwie domowymi posiłkami, znacznie chętniej w późniejszym wieku jedzą warzywa i owoce.
Prawidłowy sposób żywienia rozpoczęty dopiero w późniejszym okresie życia nie jest w stanie zniwelować utraconych wcześniej możliwości rozwoju psychicznego i fizycznego.
Okres od jesieni do wiosny jest czasem, kiedy to w sposób szczególny powinniśmy zadbać o dietę dziecka.
Dobrze skomponowany jadłospis pozwoli wzmocnić odporność i uniknąć częstych i długo trwających infekcji.
Organizm potrzebuje ciepłych i rozgrzewających posiłków i napojów. Ograniczamy do minimum wszelkie produkty wychładzające, takie jak: zimne przekąski, napoje i soki, produkty zaśluzowujące - mleko przemysłowo przetworzone i nabiał - zwłaszcza przemysłowy (nie dotyczy to jaj i masła), produkty zakwaszające - zwłaszcza cukier, słodycze, słodkie napoje.