Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Delikatne, słodkie, apetyczne owoce persymony, znanej także pod nazwami kaki i sharon, są bogatym źródłemkaki-persymona-łosoś-sałatka składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych i  antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Zawierają cenny beta-carotene, czyli prowitaminę A. Oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych, beta-karoten przyczynia się także do poprawy wyglądu skóry, błon śluzowych, wzmacnia układ nerwowy, jak również korzystnie wpływa na proces tworzenia kośćca. Beta karoten jest ważny dla oczu, przyczynia się do poprawy wzroku!

 Kaki są niskoenergetyczne (zawierają około 70 kcal / 100 g.). Prawie nie zawierają tłuszczów, jednak są one bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Kaki to bogactwo związków prozdrowotnych, takich jak flawonoidy, polifenole i przeciwutleniacze – jak katechiny. Zawierają antyoksydanty - beta karoten, likopen, luteina, zeaksantyna.

 

- zeaksantyna, ważny karotenoid, wchłaniany jest w strukturę plamki żółtej oka, gdzie działa ochronnie na są strukturę, przeciwdziałając rozwojowi zwyrodnieniu plamki ocznej, występującej w starszym wieku,

- witamina C – antyoksydant, wspiera odporność, a także działa przeciwzapalnie.

Owoce persymony zawierają znaczne ilości witamin z grupy B,w tym kwas foliowy  - witamina B9 oraz witaminę B6);

Świeże owoce persymon zawierają wiele składników mineralnych, takich jak potas, magnez, miedź oraz fosfor. Magnez jest kofaktorem enzymu dysmutazy ponadtlenkowej, wykazującej silne działanie przeciwwolnorodnikowe. Także miedź wykazuje działanie przeciwutleniające, uczestniczy  w procesie powstawania czerwonych ciałek krwi.

kaki-persymona-łosoś-sałatkaSkładniki:

- 2 owoce kaki
-  mix sałat - ulubione
- filet z łososia - ok. 200g

- biały pieprz mielony
- sos winegret - 3 łyżki oliwy Extra Vergine, łyżeczka musztardy, łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny, łyżeczka miodu lub (zwłaszcza dla osób uczulonych na miód - nektar lub syrop z agawy)

Wykonanie:
  - owoce kaki obrać, pokroić w paski.
 
- łososia natrzeć zgniecionym w prasce  ząbkiem czosnku, przyprawić pieprzem, solą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut,

- rybę pokroić w paski,
- w
miseczce lub salaterce ułożyć sałatę, kaki i łososia, skropić przygotowanym sosem winegret
.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)