Powitaj nadchodzący rok w dobrym nastroju. Jedni spędzą czas na balu, inni w górach, jeszcze inni w tropikach, a dla tych którzy planują party w gronie przyjaciół lub sami, w domu, mamy kilka propozycji na zdrowe potrawy.
Smacznego i udanej zabawy :)
.
Kulki a la truflowe
Składniki dla 2 osób:
- Śliwki suszone – 1 szklanka
- Daktyle – 1 szklanka
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Szczypta soli
- Kakao – 3 łyżki (1 łyżka, na koniec do posypki)
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki (do posypki)
Wykonanie:
Miksujemy wszystkie składniki w blenderze na kleistą masę. Z gotowej masy lepimy malutkie kulki, dobre na jeden kęs. Następnie posypujemy kulki do wyboru wiórkami kokosowymi lub kakao. Można je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Faszerowane papryki
Składniki dla 2 osób:
- Papryka (2 szt.)
- Kasza jaglana (2 worki)
- Groszek (ok. 100 gram)
- Papryczka chili (1 szt.)
- Przyprawy: kurkuma (1 łyżeczka) , czarnuszka (1 łyżeczka ), pieprz i sól (szczypty do smaku) , papryka słodka (1/2 łyżeczki) , cytryna ( sok z 1/2), oliwa z oliwek (1 łyżeczka ), masło (1 łyżeczka)
Wykonanie:
Gotujemy kaszę jaglaną ok. 15 minut. Przed zagotowaniem przelewamy zimną wodą na sicie, w ten sposób po ugotowaniu kasza nie będzie gorzkawa. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, kasza nabierze wówczas ładnego żółto-pomarańczowego koloru. Odstawiamy z palnika kaszę i dodajemy do niej łyżeczkę masła, groszek oraz pokrojone papryczki chili. Farsz jest gotowy. Wypełniamy nim pokrojone na pół czerwone papryki, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 360 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 - 12 minut. Sprawdzając, by się nie przypaliły.
Chipsy z jarmużu
- 1 duży pęczek jarmużu
- 1/4 łyżeczka chili
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Ustawiamy piekarnik na 120 stopni. Kiedy piekarnik się rozgrzewa, myjemy i suszymy jarmuż. Następnie usuwamy grube łodygi, urywamy spore kawałki liści (długości ok 3 cm) i kładziemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy przyprawami i „masujemy” listki, by nabrały wyrazistego smaku z przypraw. Pieczemy chipsy przez ok 5 -10 minut z każdej strony.
Pieczone buraki z salsą
Składniki dla 2 osób:
- Buraki (5szt. - średnich)
- SALSA:
- orzechy (np. migdały, orzechy włoskie – 1 łyżka),
- pestki dyni – 1 łyżeczka
- kiełki – 1 łyżka
- skrojone drobno łodygi buraka (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek)
- ocet winny (1 łyżeczka )
- łyżka syropu z agawy,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Upiecz w skórce buraki (ok 20 -30 min.). Najlepiej jest owinąć je folią i skropić wodą przed włożeniem do piekarnika, aby nie uschły. Potem zdejmij z nich skórkę i pokrój w plastry. Przygotuj salsę łącząc wszystkie składniki. Podawaj ładnie ułożone na talerzu.
Dobre, zdrowe jedzenie, dobre towarzystwo
i mamy udany początek roku!
Wszystkiego najlepszego!
DO SIEGO ROKU!!!