Dzięki diecie zgodnej z Twoją grupą krwi:
- stracisz na wadze, jeśli masz nadwagę, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;
- otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;
- pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;
- zyskasz większą odporność.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
- Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
- Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
- Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;
- Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
- Soczewica - hamuje właściwy metabolizm;
- Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
- Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
- Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
- Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
- Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
- Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
- Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
- Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
- Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Należy jeść produkty wskazane (+) oraz obojętne (0).
Mięso
Białko ma duże znaczenie dla osób z grupą krwi „0”. Niedobór białka może mieć poważne skutki w nieprawidłowym trawieniu tłuszczów, stając się tym samym przyczyną pośrednią cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Najlepszym rozwiązaniem uniknięcia wielu zaburzeń które dotykają grupę krwi „0”, jest spożywanie wysokogatunkowego białka. Białko powoduje zwiększenie masy aktywnych tkanek, usprawniając tym samym prawidłową przemianę materii, umożliwiając spalanie tłuszczów.
Uwaga!
"Poronionym pomysłem był i jest wegetarianizm, który dziesiątkom tysięcy ludzi z grupą krwi 0 i B skrócił życie o kilka do kilkunastu lat.
Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że ich organizmy nie są w stanie wytworzyć pewnych niezbędnych białek z pożywienia składającego się wyłącznie z produktów roślinnych. Powstają więc braki, niedożywienie i zła praca organów, która z czasem manifestuje się chorobą i doprowadza do śmierci (oficjalne dane). Proponuję zapoznać się z książką p.t. Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi i zawartymi w niej wynikami wieloletnich badań lekarzy:
dr Jamesa D’ Adamo i jego syna dr Petera D’ Adamo.
Dieta wegetariańska jest oparta na inteligentnym spostrzeżeniu, że białka występują również w roślinach. Problem w tym, że wyznawcy tej diety mogą nie wiedzieć, w jakich roślinach występują białka, których potrzebuje ich organizm. Powstaje pytanie: czy ich organizm jest w stanie dobrze przyswajać ten typ białek oraz czy dla prawidłowego działania organizmu danej osoby wystarczy wyłącznie białko roślinne (tak jest w przypadku osób z grupą krwi A przyp. red.)? Większość ludzi, aby uzyskać pełnię zdrowia, MUSI spożywać białka pochodzenia zwierzęcego! Czy Ty wiesz, jakiego typu jest Twój organizm?" S. Nowakowski
Wysoce wskazane:
- baranina
- cielęcina
- jagnięcina
- dziczyzna
- wątróbka
- wołowina
Obojętne:
- bażant
- indyk
- kaczka
- królik
- kurczak
- kuropatwa
- przepiórka
Mięso z indyka to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na naszym stole, polecane osobom każdej grupy krwi. Ilość kalorii w chudych częściach indyka, np. w piersi bez skóry jest niewielka – 84 kcal/100 g, podobnie jak u ryb morskich np. dorsza, mintaja.
Unikać:
- bekon
- gęś
- wieprzowina
Ryby
Ryby - następna grupa pokarmów bogatych w białko, są wskazane w diecie zgodnej z grupą krwi 0.
Wysoce wskazane:
- aloza
- dorsz
- halibut
- jesiotr
- łosoś
- makrela
- morszczuk
- okoń
- pstrąg
- sardynka
- sieja
- sola
- szczupak
- śledź
- tuńczyk
Obojętne:
- bieługa
- fladra
- granik
- homar
- kałamarnica
- karp
- krab
- krewetki
- okoń srebrny
- oceaniczny
- rak
- rekin
- sardela
- sola szara
- ślimaki
- troć
- tuńczyk
- węgorz
- żaba
Unikać:
- barakuda
- łosoś wędzony
- sum
- śledź marynowany
- ośmiornica
Nabiał
Osoby z grupą krwi 0, nie mogą właściwie metabolizować i przyswajać nabiału, dlatego też produkty tego pochodzenia powinny być ograniczone. Spożywanie produktów mlecznych może się przyczynić do nadwagi, stanów zapalnych, zmęczenia.
Wskazane:
brak
Obojętne:
- jaja
- masło
- ser feta
- ser kozi
- ser mozarella
- ser sojowy
- mleko sojowe
Unikać:
- mleko
- jogurty wszystkich odmian
- kefir
- kozie mleko
- lody
- maślanka
- wszystkie pozostałe odmiany sera
Oleje i tłuszcze
Najkorzystniejsze tłuszcze nienasycone oraz oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega 3.
Wskazane:
- oliwa z oliwek
- olej lniany
Obojętne:
- olej rzepakowy
- olej sezamowy
- olej z wątroby dorsza - wątłuszowy
Unikać:
- olej bawełniany
- kukurydziany
- olej krokoszowy
- olej z orzeszków ziemnych
- olej słonecznikowy
Orzechy i pestki
Orzechy i pestki stanowią drugorzędne źródło białka, są dobrym źródłem protein roślinnych. Jednak ten rodzaj pożywienia nie zastąpi osobom z grupą krwi 0 wartości mięsa.
Wskazane:
- pestki dyni
- orzech włoski
Obojętne:
- kasztany
- orzeszki pinii
- masło migdałowe
- masło sezamowe
- masło słonecznikowe
- migdały
- orzechy laskowe
- pestki słonecznika
- nasiona sezamu
Unikać:
- mak
- masło orzechowe (z orzechów ziemnych)
- orzechy brazylijskie
- orzechy nerkowca
- pistacje
- orzechy ziemne
- liczi
Fasola i inne rośliny strączkowe
Niektóre gatunki fasoli są wskazane w diecie zgodnej z grupą krwi 0. Wzmacniają układ trawienny.
Wskazane:
- fasola aduke (azuki, adzuki, czerwona soja)
- fasola pinto
- fasola „czarne oczko”
Obojętne:
- bób
- ciecierzyca
- czarna fasola
- fasola biała
- fasola cannellini
- fasola czerwona
- fasola limeńska
- fasola pnąca
- fasola northern
- fasola szparagowa
- groch
- groszek zielony
- zielona fasola
Unikać:
- fasola copper
- fasola navy
- fasola nerkowata
- fasola tamarynda
- soczewica amerykańska
- soczewica czerwona
- soczewica zielona
Przetwory zbożowe
Produkty z pszenicy powinny zostać z diety zgodnej z grupa krwi 0 wyeliminowane, gdyż zawierają niebezpieczne lektyny, które zaburzają prawidłowe wchłanianie składników w organizmie, a tym samym są przyczyną odkładania się tłuszczu w tkankach i zwolnionego metabolizmu. Zawierają szczególnie wysoką zawartość glutenu!
Wskazane:
brak
Obojętne - można spożywać:
- amarant
- gryka, kasza gryczana
- orkisz
- otręby ryżowe
- jęczmień
- kamut
- pasta ryżowa
- proso
- kasza jaglana (z prosa) właściwości>>
-
grysik jaglany
płatki jaglane
- ryż dziki, ryż niełuszczony
Unikać:
- farina
- mąka owsiana
- mąka kukurydziana
- otręby owsiane
- otręby pszenne
- owsianka
- pasta z pszenicy
- płatki kukurydziane
- płatki siedem zbóż
- pszenica
Pieczywo
Pieczywo z mąki pszennej powinno być całkowicie wyeliminowane. Zalecane jest spożywanie chleba esseńskiego, chleba Ezekiela, gdyż jest to chleb z ziarna kiełkującego, gdzie w procesie kiełkowania niszczone są lektyny.
Produkty zbożowe - j.w.
Wskazane:
chleb esseński
chleb Ezekiela (chleb esseński i Ezekiela, Ezechiela)
Obojętne:
- chleb bezglutenowy
- chleb z brązowego ryżu
- chleb z maki sojowej
- chleb orkiszowy
- chleb żytni
- chrupki fin
- chrupki żytnie
- pieczywo wasa
- pieczywo z prosa
Unikać:
- bułki z otrębami owsa
- chleb z pszenicy
- pieczywo wieloziarniste
- bułeczki kukurydziane
- obwarzanki
- pieczywo z mąki durum
- pieczywo z mąki pszennej macowej
- pieczywo z otrębów pszenicy
- pieczywo pszenne
- wysokobiałkowy chleb
Ziarna i makarony
Wszelkiego typu makarony stworzone na bazie pszenicy powinny być z diety wyeliminowane.
Obojętne:
- dziki ryż
- gryka
- kasza
- mąka żytnia
- makaron z karczocha
- mąka jęczmienna
- mąka orkiszowa
- mąka ryżowa
- ryż biały
- ryż brązowy
Unikać:
- biała mąka pszenna
- makaron grysikowy
- mąka couscous (kuskus)
- mąka glutenowa
- pieczywo grahama
- pieczywo z kiełków pszenicy
- pieczywo i produkty z owsa
- pieczywo i produkty z mąki pszennej
Warzywa
Warzywa są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i błonnika, witamin, soli mineralnych. Mają właściwości odkwaszania organizmu.
Wskazane:
- brokuły
- burak
- cebula czerwona
- cebula hiszpańska
- cebula żółta
- chrzan
- cykoria
- czerwona papryka
- czosnek
- dynia
- kalarepa
- kapusta bezgłowa
- karczoch amerykański
- karczoch jerozolimski
- mniszek lekarski
- sałata rzymska
- słodkie ziemniaki
- szpinak
- glony morskie
- rzepa
- por
- pasternak
- pietruszka
- mniszek lekarski
Obojętne:
- brukiew
- buraki czerwone
- cebula dymka
- cebula szalotka
- cebula zielona
- cukinia
- endywia
- fasolka limańska
- fenkuł
- groch cukrowy
- grzyby portobello
- imbir
- rzodkiew
- kapusta pekińska
- marchew
- ogórek
- oliwki zielone
- orzech wodny (kotewka)
- pędy bambusa
- papryka zielona i żółta
- pomidor
- rukiew wodna
- rzodkiewka
- sałata lodowa
- seler
- szparagi
- kiełki mung
- kiełki rzodkiewki
- kminek
- kolendra
- koper
- tofu
- trybuła ogrodowa
- wszystkie dyniowate
Unikać:
- awokado
- bakłażan
- biała kapusta
- biała kukurydza
- białe ziemniaki
- brukselka
- chińska kapusta
- czerwona kapusta
- czerwone ziemniaki
- czarne oliwki
- gorczyca
- kalafior
- lucerna
- oliwki greckie
- oliwki hiszpańskie
- pieczarki
- żółta kukurydza
Owoce
Owoce stanowią bogate źródło błonnika, witamin i minerałów, zawierają szereg przeciwutleniaczy chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Jest jednak grupa owoców, które należy wykluczyć z diety.
Wskazane:
- śliwki ciemne
- czerwone
- suszone
- zielone
Obojętne:
- agrest
- ananas
- arbuz
- banan
- borówka amerykańska
- brzoskwinia
- czarna porzeczka
- czarne winogrona
- czerwona porzeczka
- cytryny
- daktyle
- granat
- grejpfrut
- gruszka
- guana
- jabłko
- jagody bzu czarnego
- kiwi
- limony
- maliny
- malino-jeżyny
- mango
- melon canang
- melon casaba
- melon hiszpański
- melon musk
- morela
- nektarynka
- opuncja
- papaja
- persymona (kaki)
- rodzynki
- wiśnie
- zielone winogrona
- żurawina
Unikać:
- figi rajskie
- jeżyny
- mandarynki
- melony kantalupa
- melony miodunka
- orzechy kokosowe
- pomarańczy
- rabarbar
- truskawki
Soki i napoje
Spośród soków i napojów należy wybierać te, które mają najmniejszą zawartość cukru.
Wskazane:
- sok z ananasa
- sok z ciemnej wiśni
- sok z suszonej śliwki
Obojętne:
- sok grejpfrutowy
- sok morelowy
- sok marchwiowy
- sok ogórkowy
- sok z papai
- sok pomidorowy
- sok selerowy
- sok winogronowy
- soki warzywne
- sok z żurawiny
Unikać:
- sok z jabłek
- sok z kapusty
- napoje i soki pomarańczowe
Przyprawy
Przyprawy poprawiają działanie układu pokarmowego.
Wskazane:
- curry
- kelp
- kurkuma
- pietruszka
- imbir
- kozieradka
Obojętne:
agar, anyżek, bazylia, bergamotka, chrzan, cukier biały, cukier brązowy, cząber, mięta pieprzowa, mięta zielona, miód, papryka, pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, rozmaryn lekarski, czekolada, czosnek, esencja migdałowa, estragon, gorczyca suszona, goździki, kardamon, kmin rzymski, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek, melasa, mięta, sód jęczmienny, sos sojowy, sól, syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy, syrop ryżowy, szafran, szałwia lekarska, szczypiorek, tamari, tapioka, tamarynda, trybula ogrodowa, tymianek, żelatyna
Unikać:
cynamon, gałka muszkatołowa, ocet balsamowy, ocet biały, ocet z jabłek, ocet winny czerwony, pieprz biały, pieprz czarny mielony, skrobia kukurydziana, wanilia
Herbaty ziołowe
Wzmacniają układ odpornościowy, układ trawienny. Są wskazane w diecie zgodnej z grupą krwi 0.
Wskazane:
chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz
Obojętne:
bez czarny, brzoza brodawkowata, dziewanna, kora białego dębu, mięta zielona, rumianek, szałwia, tymianek, głóg kocimiętka, korzeń lukrecji, krwawnik pospolity, liście malin, waleriana, werbena pospolita, żeń-szeń, zielona herbata
Unikać:
aloes, czerwona koniczyna, dziurawiec, echinacea, gorzknik kanadyjski, goryczka, liść truskawki, lucerna, łopian, podbiał, rabarbar, szczaw, tasznik pospolity
Inne dodatki
Zaleca się te, które mają niską zawartość cukru i tłuszczu.
Obojętne:
dżem z zalecanych owoców, galaretki z zalecanych owoców, mus jabłkowy, musztarda, sosy do sałatek o niskiej zawartości tłuszczu
Unikać:
ketchup, marynowany koper, marynaty koszerne, kwaśne marynaty, słodkie marynaty, przyprawy smakowe
Używki
Dieta zgodna z grupą krwi 0 nie jest bogata w te produkty. Piwo jest dozwolone w umiarkowanych ilościach, ale jest niewskazane, jeśli chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy. Kawa powoduje zwiększenie poziomu kwasu żołądkowego, którego osoby z grupą krwi 0 mają wystarczająco dużo, dlatego nie jest wskazana.
Wskazane:
woda seltzera (sodowa)
Obojętne:
piwo, wino czerwone, wino białe, zielona herbata
Unikać:
Coca-cola, czarna herbata, kawa bezkofeinowa, kawa, alkohol destylowany, napoje gazowane
Uzupełnij pożywienie w zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi A. Wzmacniają oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.
Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoję dietę:
Opracowała: mgr Renata Kłosowicz dietetyk
Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi
S. Nowakowski, Poradnik zdrowia.