Doda Ci energii do nauki i pracy!
Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym i działa zasadotwórczo, odkwaszająco! Orzechy włoskie są źródłem kwasów tłuszczowych omega -3 i magnezu, wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wspierają układ nerwowy, pamięć, intelekt.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej (100g)
- małe jabłko (150g)
- łyżka rodzynek (15g)
- 2 orzechy włoskie (10g)
- cynamon
- szczypta świeżo startego imbiru
- szczypta kurkumy
- szczypta soli himalajskiej, kamiennej
- łyżeczka masła.
Wykonanie:
Kaszę wsypać na sitko, przepłukać wodą. Następnie przesypać do garnka z gotującą się wodą (proporcje 1:2,5) i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach dodać rozgniecione orzechy, posiekane rodzynki i pokrojone/starte jabłko. Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie wodę. Na koniec posypać cynamonem i imbirem.
Wartość odżywcza:
Energia [kcal]: 521
Białko [g]: 13,0
Tłuszcz [g]: 9,6
Węglowodany [g]: 102,2
Błonnik pokarmowy [g]: 7,8
Wapń [mg]: 36
Żelazo [mg]: 5,8
Magnez [mg]: 120
Po wchłonięciu wody przez kaszę, możesz dodać jogurt lub kefir naturalny lub - jeśli nie chcesz lub nie możesz spożywać produktów mlecznych - sok jabłkowy.
Kasza jaglana - nie bez przyczyny jest nazywana KRÓLOWĄ KASZ! Jest jedyną, która ma działanie odkwaszające. Ponadto ma dobroczynny wpływ na cały układ pokarmowy. Zbawiennie działa na śluzówkę żołądka, jelit. Jest znakomitym dietetycznym produktem odżywczym. Polecana na ciepłe śniadanie, dodatek do obiadu, lekki podwieczorek. W wersji z kurkumą, imbirem i cynamonem - idealna na jesienne i zimowe rozgrzewające, dodające energii śniadanie :)
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego.
Kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją. Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy.
Jest dobrym źródłem energii. Według danych USDA z 2008 roku, 100 gramów (surowej) kaszy jaglanej dostarcza 378 kcal, 11,0 gramów białka, 4,2 grama tłuszczów, 72,9 grama węglowodanów – a w nich 8,5 grama błonnika. Nie zawiera glutenu.
Jest zalecana, m.in. w diecie bezglutenowej.