Zupa-krem z kalafiora z kurkumą (2 porcje)
Kalafior – ½ dużego kalafiora, ok. 500 g
Cebula – 1 mała sztuka
Ząbek czosnku
Słodki ziemniak – 1 sztuka
Kurkuma, sól
2 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa pokroić w kawałki średniej wielkości. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, włożyć warzywa oraz ½ łyżeczki kurkumy i sol do smaku. Podsmażyć przez ok. 4 minuty. Zalać 500 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem.
Sałatka z kaszą jaglaną ewentualnie z kuskusem (4 porcje)
Kaszka – 200 g
3 ogórki gruntowe
2 pomidory
Dymka – ½ pęczka
Garść posiekanej natki i mięty
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Kaszę kuskus przygotować według opisu na opakowaniu. Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, ugotować. Dodać łyżeczkę masła. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać. Przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pozostały miąższ pokroić w kostkę. Dymkę posiekać. Ostudzony kuskus wymieszać z warzywami i ziołami. Doprawić sokiem z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Krem z brokułów z orzeszkami ziemnymi (2 porcje)
Brokuły – 1 sztuka, ok. 500 g
Cebula – 1 mała sztuka
Seler – ¼ sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól, bazylia
Orzeszki ziemne, niesolone – 2 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni
Warzywa pokroić w kawałki średniej wielkości. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, dodać oliwę, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem, przed podaniem posypać uprażonymi orzechami.
Duszony królik z ziołami i marchewką (4 porcje)
Królik – 500 g
Spora marchewka
Estragon, czosnek, cząber, sól
2 łyżki oliwy
2 łyżki białej mąki - orkiszowej/ryżowej/żytniej
Królika pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawami, obtoczyć w mące. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć krótko królika. Dodać marchewkę, podlać wodą i dusić do miękkości.
Omlet z warzywami
2 jajka
Czubata łyżka mąki żytniej
Dymka – 3 łyżki posiekanej
Pieczarki – 3 średnie
Garść szpinaku
Łyżka oliwy
Pieczarki pokroić w kostkę, szpinak grubo posiekać. Warzywa poddusić na łyżce oliwy. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Połączyć delikatnie z żółtkami i mąką. Masę wlać na podduszone warzywa. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć aż omlet się zetnie.
Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi Cztery grupy krwi, cztery diety>>
Przewodnik dla osób z grupą krwi AB>>
Uzupełnij pożywienie w zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi AB. Wzmacniają oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.
Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoję dietę: Vital AB