Witamina D w ok. 80% jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania UV, a jedynie 20% jest dostarczane wraz z pokarmem. W naszej strefie geograficznej, z powodu ograniczonej ilości docierających do ziemi promieni słonecznych, coraz częściej występują jej niedobory. Zbyt krótkie przebywanie na świeżym powietrzu czy też - stosowanie kremów z filtrem UV, uniemożliwiają jej odpowiednią produkcję.
Jeżeli mało czasu przebywasz na świeżym powietrzu, pod bezchmurnym niebem, masz nadwagę lub wręcz otyłość, spożywasz niewiele pokarmów bogatych w „słoneczną witaminę”, masz ciemną karnację, mieszkasz na półkuli północnej, gdzie ilość docierających do ziemi promieni słonecznych jest ograniczona - zwróć szczególną uwagę na odpowiednią podaż witaminy D!
Niedobory witaminy D potwierdzają badania OPTIFORD. Na 10 badanych polskich kobiet, w okresie jesienno - zimowym, aż u 9 stwierdzono niedobór witaminy D!
Sałatka z witaminą D - słoneczną witaminą :)
Składniki
- grejpfrut różowy lub czerwony - 100g
- awokado surowe - 100g
- łosoś wędzony - 80g
- sałata masłowa - 50g
- oliwa z oliwek - 5g
- sok z cytryny lub limonki - 20-30g
- sól i pieprz biały do smaku
Wykonanie
Łososia pokroić w paski, grejpfruta obrać, podzielić na cząstki, obrać awokado, wyjąć pestkę rozgnieść łyżeczką i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Wszystko włożyć do miski dodać sałatkę i doprawić do smaku solą i pierzem oraz polać oliwą.
Smacznego :)
Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości. Źródła wapnia, magnezu, witaminy D w diecie>>