Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Witamina D w ok. 80% jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania UV, a jedynie 20% jest dostarczanesałatka-z-witaminą-d wraz z pokarmem. W naszej strefie geograficznej, z powodu ograniczonej ilości docierających do ziemi promieni słonecznych, coraz częściej występują jej niedobory. Zbyt krótkie przebywanie na świeżym powietrzu czy też - stosowanie kremów z filtrem UV, uniemożliwiają jej odpowiednią produkcję.

Jeżeli mało czasu przebywasz na świeżym powietrzu, pod bezchmurnym niebem, masz nadwagę lub wręcz otyłość, spożywasz niewiele pokarmów bogatych w „słoneczną witaminę”, masz ciemną karnację, mieszkasz na półkuli północnej, gdzie ilość docierających do ziemi promieni słonecznych jest ograniczona - zwróć szczególną uwagę na odpowiednią podaż witaminy D!

Niedobory witaminy D potwierdzają badania OPTIFORD. Na 10 badanych polskich kobiet, w okresie jesienno -  zimowym, aż u 9 stwierdzono niedobór witaminy D!
 
Sałatka z witaminą D - słoneczną witaminą :)

Składniki

  • grejpfrut różowy lub czerwony - 100g
  • awokado surowe - 100g
  • łosoś wędzony - 80g
  • sałata masłowa - 50g
  • oliwa z oliwek - 5g
  • sok z cytryny lub limonki - 20-30g
  • sól i pieprz biały do smaku

 

Wykonanie

Łososia pokroić w paski, grejpfruta obrać, podzielić na cząstki, obrać awokado, wyjąć pestkę rozgnieść łyżeczką i skropić  sokiem z cytryny lub limonki. Wszystko włożyć do miski dodać sałatkę i doprawić do smaku solą i pierzem oraz polać oliwą.

Smacznego :)

 

Najważniejsze substancje aktywne wpływające na strukturę kości. Źródła wapnia, magnezu, witaminy D w diecie>>

 

Do czego potrzebna jest witamina D>>