Migdały - jakie mają właściwości, czy warto zamieścić je w naszym jadłospisie?
Otóż, zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. Nasiona migdałowca to najszlachetniejsze z orzechów i dlatego nadaje się im tytuł króla orzechów. Walory zdrowotne i smakowe migdałów znane i cenione są od tysiącleci. Stanowią one źródło dobrze przyswajalnego wapnia oraz magnezu, polecanego zwłaszcza osobom zestresowanym i przemęczonym. W sprzedaży występująj w całości - ze skórką lub bez - w postaci płatków, słupków, mielone, można też kupić migdały w łupinach. Po zmieleniu miesza się je z cukrem pudrem i białkiem, otrzymując przepyszny marcepan.
Migdały – nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Wyróżnia się dwa ich rodzaje, pochodzące od różnych odmian i kultywarów:
- migdały słodkie, częściej uprawiane. Są jadalne w stanie surowym, nadają się również na przetwory. Znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i w lecznictwie.
- migdały gorzkie, uprawiane na mniejszą skalę. Są trujące, zawierają amigdalinę, podczas rozkładu której wydziela się silnie trujący kwas pruski. Po jego oddzieleniu otrzymuje się z nich olej migdałowy używany do produkcji niektórych likierów, a także mydła i esencji zapachowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
Migdały w ponad 20% składają się z białka (sic!). Więcej protein wśród orzechów mają tylko orzeszki ziemne, ale tu uwaga! - fistaszki bardzo często są silnymi alergenami. Migdały są bogatym źródłem magnezu, który chroni przed stresem (270 mg/100 g, tj. 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek) i fosforu. Warto też po nie sięgać ze względu na najwyższą wśród orzechów zawartość witaminy B2 i witaminy E - niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania skóry, zwiększającej ochotę na seks i opóźniającej procesy starzenia. Tłuszcz w migdałach zawiera wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Migdały wyróżniają się też najniższą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i najwyższą - błonnika (12,5%). Kaloryczność migdałów: 579 kcal/100 g.
Migdały to sprawdzony sposób na mdłości i zgagę. Popularnie nazywane orzechami, w rzeczywistości są nasionami migdałowca.
Wartości odżywcze migdałów (w 100 g) - surowych orzechów/blanszowanych
Wartość energetyczna - 579/590 kalorii
Białko ogółem - 21,15/21,40 g
Tłuszcz - 49,93/52,52 g
Węglowodany - 21,55 g (w tym cukry proste 4,35 g)/ 18,67 g (w tym cukry proste 4,63 g)
Błonnik - 12,5/9,9 g
Witaminy
Tiamina – 0,205/0,191 mg
Ryboflawina – 1,138/0,711 mg
Niacyna - 3,618/3,500 mg
Witamina B6 - 0,137/0,115 mg
Kwas foliowy - 44/49 µg
Witamina E – 25,63/23,75 mg
Witamina A - 2/7 IU
Minerały
Wapń – 269/236 mg
Żelazo - 3,71/3,28 mg
Magnez - 270/268 mg
Fosfor - 481/481 mg
Potas - 733/659 mg
Sód – 1/19 mg
Cynk - 3,12/2,97 mg
Zawarta w migdałach witamina E jest skutecznym środkiem przeciwzmarszczkowym, ujędrnia skórę i zwiększa jej elastyczność. Z tego też powodu migdały są dodawane do balsamów, kremów oraz mleczek do twarzy i ciała.
Z migdałów uzyskuje się przez tłoczenie na zimno olejek migdałowy, który zawiera kwas oleinowy i kwas linolowy. Zmiękcza naskórek i tworzy na skórze lipidową warstwę ochronną. Używany jest do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Szczególnie dobroczynne działanie mają dla kobiet w ciąży. Neutralizują przykre objawy zgagi, wpływają korzystnie na laktację, uelastyczniają skórę, co zapobiega powstawaniu rozstępów skórnych. Może być używany jako balsam do kąpieli, lub wmasowany w ciało zaraz po kąpieli. Nadaje się również do pielęgnacji skóry niemowląt.
Uwaga!
pod wpływem gotowania czy smażenia nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w migdałach - są bardzo zdrowe - zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans.
Migdały nie muszą więc się kojarzyć tylko ze świętami, mieszanką studencką i marcepanem. Przepyszne kanapki z masłem migdałowym, mleko migdałowe, pyszne ciasteczka mogą być wspaniałą, smakowitą niespodzianką i zaskoczeniem Twoich bliskich. Już dziś zaplanuj przyjęcie z migdałami w roli głównej :)
Podsumowanie:
Co zawierają
-
Witaminy z grupy B - odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
-
Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.
-
Kwas foliowy - podtrzymuje prawidłowy rozwój płodu;
-
Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.
-
Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.
-
Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.
-
Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.
-
Cynk - jest niezbędny, aby proces dojrzewania płciowego przebiegł prawidłowo, utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie.
-
Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.
-
Fitosterole - mają działanie antynowotworowe.
-
Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.
-
Flawonoidy - mają właściwości utleniające
-
Nienasycone kwasy tłuszczowe - poprawiają pracę tkanki mózgowej i układu sercowo-naczyniowy.
-
Amigdalina - posiada silne działanie antynowotworowe. W niektórych krajach z jej pomocą leczy się raka.
-
Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.
Jakie mają właściwości
-
Regulują pracę układu nerwowego - mają właściwości antystresowe;
-
Zapobiegają miażdżycy;
-
Wspomagają wzrost u dzieci;
-
Zapobiegają zawałom serca;
-
Zapobiegają udarom mózgu;
-
Opóźniają proces starzenia się;
-
Regulują procesy metaboliczne zachodzące w organizmie;
-
Wspomagają układ krwionośny - zapobiegają niedokrwistości;
-
Zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet;
-
Zapobiegają wadom płodu;
-
Wspomagają koncentrację i pamięć;
-
Chronią przed zachorowaniem na raka;
-
Wspomagają odporność;
-
Zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie;
-
Zapobiegają zwyrodnieniom stawów i kości;
-
Regulują gospodarkę wodno-elektrolitową;
-
Ograniczają wydzielanie się sebum ze skóry;
-
Wspomagają walkę z trądzikiem;
-
Zapobiegają schorzeniom tarczycy;
-
Powstrzymują mdłości i łagodzą objawy zgagi;
-
Zapobiegają tyciu;
Zobacz: Mleko migdałowe>>
Źródło danych:
lek.med. Grażyna Kuczek, Zdrowie bez ograniczeń.
lek. med. Grażyna Kuczek, Beata Śleczyńska, Kuchnia w trosce o twoje zdrowie.
USDA National Nutrient Database
Wikipedia
beszamel.pl