Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Zupa-krem z dyni z curry (2 porcje)

Dynia – 2,5 szklanki pokrojonej w kostkę
Marchew – 1 sztuka
Cebula – 1 mała sztuka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Curry

 Warzywa pokroić w kostkę średniej wielkości. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, oprócz dyni. Smażyć ok. 4 minut cały czas mieszając. Dodać dynię i smażyć razem jeszcze 3 minut. Doprawić curry i wlać 500 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem.

 

Stir-fry z makaronem soba (2 porcje)

stir_fry_A.jpg

Makaron soba – 150 g przed ugotowaniem
Cebula – 1 mała sztuka
Marchew – ½ sztuki
Szpinak – garść świeżych liści
2 ząbki czosnku
Kiełki fasoli mung - garść
Imbir, sos sojowy – do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Makaron ugotować, odcedzić. Cebulę pokroić w sporą kostkę, marchewkę w słupki, czosnek w cienkie plasterki. Szpinak grubo posiekać. Na patelni z grubym dnem bądź w woku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa, oprócz szpinaku. Smażyć ciągle mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać kiełki, szpinak, sos sojowy oraz imbir. Wymieszać, wrzucić makaron i smażyć razem jeszcze 2-3 minuty. Warzywa powinny być wciąż chrupiące.

 

Krem z brokułów z orzeszkami ziemnymi (2 porcje)

Brokuły – 1 sztuka, ok. 500 g
Cebula – 1 mała sztuka
Seler – ¼ sztuki
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Sól, bazylia
Orzeszki ziemne, niesolone – 2 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni

Warzywa pokroić w kawałki średniej wielkości. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, dodać oliwę, przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować na gładki krem, przed podaniem posypać uprażonymi orzechami.

 

Łosoś pieczony z czosnkiem i sosem sojowym (4 porcje)

__oso___z_sosem_sojowym_A.jpg

Łosoś, filet – 500 g
2 łyżki sosu sojowego, jasnego
2 ząbki czosnku
Kilka kropel soku z cytryny

Sos sojowy wymieszać z posiekanym czosnkiem, polać łososia. Przykryć, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pod tym czasie łososia wyjąć z marynaty, zawinąć w folię i upiec w piekarniku.

 

 Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi Cztery grupy krwi, cztery diety>>

Przewodnik dla osób z grupą krwi A>>

 
 

żywienie grupa krwi 0Uzupełnij pożywienie w  zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi 0. Wzmacniają oraz wspierają natu­ralne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.

  Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoję dietę: Vital A