Jeśli masz grupę krwi A, powinieneś starannie komponować posiłki i ze szczególną dbałością zestawiać produkty, które spożywasz. Unikaj nadmiernego mieszania wielu grup pokarmowych podczas jednego posiłku.
Jednym z najistotniejszych czynników, o którego roli powinieneś wiedzieć i zawsze pamiętać jest hormon stresu, czyli kortyzol. Poznanie mechanizmów jego działania jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia oraz zgrabnej sylwetki.
Pod wpływem ustawicznego, permanentnego stresu przedostaje się on do tkanek w sposób długotrwały, przez całą dobę, zamiast prawidłowo, czyli w określonych cyklach. Staje się wówczas potężnym wrogiem organizmu. W żadnym wypadku nie należy lekceważyć niebezpiecznych, wręcz rujnujących skutków poddawania się chronicznemu stresowi. Trzeba mieć wiedzę na ten temat oraz świadomość zagrożeń i neutralizować wpływ tego przeciwnika wszelkimi możliwymi sposobami. Pomocna jest suplementacja, właściwe żywienie, dobry sen :)
Jeśli jesteś osobą z grupą krwi A i zmagasz się z nadwagą głodując, mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Aby schudnąć powinieneś jeść.
Kiedy żyjąc w silnym, długotrwałym stresie osoba z grupą A niedojada czy wręcz głoduje, wówczas zwykle przybiera na wadze. Znane są przykłady osób, które po stracie kogoś bliskiego nagle mocno utyły, mimo że przez długi czas niewiele jadły, ale też bardzo mało spały. Dzieje się tak dlatego, że przewlekły nadmiar kortyzolu we krwi prowadzi do przemieszczenia się i gromadzenia tkanki tłuszczowej, powstania rozstępów, a także zmian skórnych, m.in. trądziku.
Głód podczas eliminacji posiłków w odchudzaniu jest dla organizmu potężnym źródłem stresu, który powoduje z kolei podwyższenie kortyzolu, czyli hormonu spowalniającego metabolizm. Sprzyja to nie tylko odkładaniu tłuszczu, ale również utracie masy mięśniowej! Jednym z silniejszych czynników stresogennych jest zaburzony rytm dobowy. Dlatego osoby z grupą krwi A – by cieszyć się zdrowiem – powinny udawać się na spoczynek najpóźniej o 22, po obejrzeniu dobrej komedii (doceniając terapię śmiechem) i wypiciu lampki czerwonego wina, a wstawać wraz ze słońcem :)
Produkty nieprzyjazne, z nich warto zrezygnować:
Przede wszystkim zwróć uwagę na:
Mięso - jest słabo trawione z powodu niskiego poziomu enzymów trawiennych i magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Podczas długiego czasu trawienia powstają toksyny, a także szybko zaczyna się fermentacja i procesy gnilne w jelitach. Ponadto wiele przetworów mięsnych zawiera niebezpieczne dla Twego żołądka dodatki, jak np. saletra.
Nabiał - zwiększa ilość wydzielanego śluzu, prowadząc do kłopotów z układem oddechowym, infekcji, alergii. Spowalnia metabolizm i upośledza pracę serca, prowadzi do nadwagi i cukrzycy.Grupa A wytwarza przeciwciała dla D-galactozaminy - cukru znajdującego się w mleku.
Pomidory, papryka - niekorzystne dla przewodu pokarmowego.
Pomarańcze, mango, papaja, banany - zakłócają i spowalniają trawienie, podrażniają żołądek.
Pszenica - mocno zakwasza mięśnie, zwiększa ilość śluzu.
Pieprz, ocet, ketchup - zakłócają trawienie, podrażniają żołądek.
Żywność, która sprzyja nabieraniu wagi:
mięso
nabiał
fasolka nerkowata
fasolka Limańska
pszenica (w nadmiarze)
Produkty przyjazne, warto je włączyć do diety:
Soja i jej przetwory (w tym mleko i ser) - szybko metabolizowane, wspomagają trawienie doskonałe zamienniki ciężko strawnych i śluzotwórczych produktów z mleka krowiego.
Oliwa z oliwek - przyspiesza metabolizm i wydalanie, pozytywnie wpływa na serce, zapobiega zatrzymywaniu płynów, jaką wybrać>>
Ananas - zwiększa wykorzystanie kalorii, przyspiesza perystaltykę jelit, zawiera enzymy przeciwzapalne.
Śliwki, jagody - zasadowe, pomagają neutralizować nadmierne zakwaszenie, spowodowane spożywaniem pszenicy.
Zielona herbata - ochrania przewód pokarmowy, działa antyoksydacyjnie.
Woda z cytryną - działa oczyszczająco wspomaga usuwanie nadmiaru śluzu z przewodu pokarmowego.
Czosnek - wzmacnia odporność, odkaża.
Grejpfrut - korzystny dla żołądka, wspomaga serce, krążenie działa antynowotworowo.
Marchew, cukinia żółta (kabaczek), dynia, szpinak - bogate w witaminę A, wspomagają trawienie mięsa, odkwaszają.
Żywność, która sprzyja utracie wagi:
oleje roślinne
produkty sojowe
warzywa
ananas
Szczegółowy wykaz produktów
nie ma produktów wskazanych
Obojętne:
indyk
kurczak
kury cornish (typ hodowlany)
Mięso z indyka to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka na naszym stole, polecane osobom każdej grupy krwi. Ilość kalorii w chudych częściach indyka, np. w piersi bez skóry jest niewielka – 84 kcal/100 g, podobnie jak u ryb morskich np. dorsza, mintaja.
Unikać:
baraniny |
szynki (azotyny sprzyjające rakowi żołądka u ludzi z niskim poziomem kwasów żołądkowych) |
Ryby i owoce morza
dorsz karp łosoś makrela okoń |
pstrąg tęczowy sardynki sieja ślimaki troć |
Obojętne:
tuńczyk jesiotr okoń oceaniczny |
rekin szczupak |
Unikać:
barakudy bieługi flądry halibuta homara kałamarnicy kawioru kraba krewetek łososia wędzonego |
małży morszczuka ostryg ośmiornicy raka sardeli soli suma śledzia węgorza |
Jaja i nabiał
mleko sojowe
ser sojowy tofu
Obojętne:
jogurt masło |
ser feta ser mozarella - chudy ser kozi ser string |
Unikać:
lodów margaryny |
sera cheddar sera edam sera ementhal sera gouda sera kremowego sera parmezan serwatki sera wiejskiego |
Produkty mleczne wpływają na wytwarzanie zbyt dużych ilości śluzu w zatokach i drogach oddechowych. Rozwijają się w nim bakterie. Nadmiar śluzu prowadzi do reakcji alergicznych, infekcji, problemów z oddychaniem. Osoby z grupą A i tak mają na ogół skłonności do produkowania dużych ilości śluzu. Jeżeli masz grupę krwi A i cierpisz na alergie, masz problemy z oddychaniem, odstaw mleko i jego przetwory.
Oleje i tłuszcze
oliwa z oliwek
olej z siemienia lnianego
Obojętne:
olej canola (rzepakowy)
olej z wątroby dorsza
Unikać:
oleju bawełnianego oleju krokoszowego oleju kukurydzianego |
oleju z orzechów ziemnych oleju sezamowego |
Orzechy i pestki
masło orzechowe
orzeszki ziemne
pestki dyni
Obojętne:
kasztany mak masło sezamowe migdały piniole (orzeszki pinii) orzechy laskowe |
orzeszki liczi orzeszki makademia orzechy włoskie pestki słonecznika nasiona sezamu |
Unikać:
orzecha brazylijskiego
orzecha nerkowca
orzeszków pistacjowych
Fasole i inne rośliny strączkowe
soja soczewica |
groszek "czarne oczko" fasolka adzuki |
Obojętne:
bób fasolka biała |
groszek fasolka szparagowa |
Unikać:
ciecierzycy fasolki czerwonej |
fasoli limańskiej (lima) fasoli nerkowatej (kidney) |
Przetwory zbożowe
amarant (amarantus) gryka, kasza gryczana
Obojętne:
jęczmień mąka kukurydziana orkisz otręby owsiane otręby ryżowe |
owsianka ryż |
Unikać:
kiełków pszenicy
otrąb pszennych
płatków siedem zbóż
Chleb i grzanki
Przewodnik po pieczywie dla osób z grupą krwi A jest podobny do tego poprzetworach zbożowych. Można je w zasadzie bez przeszkód jeść, z wyjątkiem sytuacji, gdy nadmiernie wytwarzany jest śluz lub jest nadwaga. Mąka sojowa lub ryżowa jest dobrym zamiennikiem. Chleb z kiełków pszenicy często zawiera tylko niewielkie ilości pszenicy kiełkującej, a w zasadzie jest produktem pełno pszennym. Należy dokładnie czytać skład produktów. Natomiast chleb esseński i Ezekiela (sprzedawane w sklepach z tzw. zdrową żywnością) są pieczywem opartym na kiełkach pszenicy, w których lektyna glutenowa została zniszczona w procesie kiełkowania.
chleb esseński chleb Ezekiela (chleb esseński i Ezekiela oparte są na kiełkach, w których lektyna glutenowa została zniszczona w procesie kiełkowania) |
chleb z kiełków pszenicy chleb z mąki ryżowej pieczywo ryżowe |
Obojętne:
chleb orkiszowy chleb żytni 100% |
chleb bezglutenowy pieczywo Wasa |
Unikać:
chleba pszennego
chleba wieloziarnistego
pumpernikla
Ziarna i makarony
Wysoce wskazane:
gryka
mąka ryżowa
mąka żytnia
Obojętne:
makaron orkiszowy mąka kuskus mąka graham mąka jęczmienna mąka orkiszowa |
ryż basmati ryż biały ryżbrązowy ryż dziki |
Unikać:
mąki pszennej
makaronu ze szpinaku
Warzywa
botwina (boćwina) czosnek |
kiełki lucerny (alfalfa) marchew mniszek lekarski pasternak pietruszka por rzepa sałata szpinak tofu |
Obojętne:
awokado cukinia glony morskie |
koper włoski kukurydza ogórek oliwki zielone pędy bambusa rzodkiewka sałata lodowa seler szalotka szparagi trybula wszystkie dyniowate kiełki rzodkiewki |
Unikać:
bakłażana fasolki limańskiej kapusty białej kapusty czerwonej oliwek czarnych |
papryki pieczarek pomidorów ziemniaków |
Owoce
ananas borówki amerykańskie borówka brusznica cytryny figi grejpfruty |
jeżyny morele śliwki śliwki suszone wiśnie żurawina |
Obojętne:
agrest arbuzy brzoskwinie daktyle granaty gruszki jabłka jagody bzu czarnego limony |
melony nektarynki opuncje porzeczki rodzynki truskawki winogrona kiwi maliny |
Unikać:
bananów mandarynek mango melona kantalupa melona miodunka |
orzechów kokosowych papai pomarańczy rabarbaru |
Soki i napoje
sok ananasowy sok z wiśni sok grejpfrutowy sok marchwiowy |
sok morelowy sok selerowy sok ze sliwek woda ( z cytryną) |
Obojętne:
sok jabłkowy sok z kapusty sok ogórkowy |
sok winogronowy soki warzywne (z zalecanych warzyw) sok żurawinowy |
Unikać:
soku z papai
soku pomarańczowego
soku pomidorowego
Przyprawy
Wysoce wskazane:
czosnek imbir melasa miso |
słód jęczmienny sos sojowy tamari |
Obojętne:
agar angielskie ziele anyż bergamotka bazylia chleb świętojański chrzan cukier biały cukier brązowy curyy cynamon czekolada cząber esencja migdałowa estragon gałka muszkatołowa gorczyca goździki kardamon kielichowiec wonny kmin rzymski kolendra koper kurkuma liść laurowy majeranek |
maranta mięta miód oregano papryka pietruszka rozmaryn skrobia kukurydziana syrop klonowy syrop kukurydziany syrop ryżowy szafran szałwia lekarska szczypiorek tapioka tamarynda trybula tymianek wanilia dżem z zalecanych owoców galaretka z zalecanych owoców musztarda sosy (dressingi) niskotłuszczowe z zalecanych składników |
Unikać:
kaparów octu (każdego) ketchupu majonezu |
pieprzu (każdego) żelatyny marynat |
Herbaty ziołowe
Wysoce wskazane:
aloes echinacea głóg dziurawiec imbir kozieradka pospolita lucerna (alfalfa) łopian ostropest plamisty |
(pstrok) owoce dzikiej róży rumianek śliski (czerwony) wiąz rumianek waleriana zielona herbata żeń szeń |
Obojętne:
bez czarny brzoza biała kora białego dębu chmiel dziewanna goryczka korzeń lukrecji krwawnik pospolity lipa liście malin |
liście truskawek mięta pieprzowa mniszek lekarski morwa pietruszka podbiał senes szałwia tasznik tymianek |
Unikać:
cayenne czerwonej koniczyny kocimiętki |
rabarbaru szczawiu |
Używki
Wysoce wskazane:
czerwone wino herbata zielona |
kawa kofeinowa kawa bezkofeinowa |
Obojętne:
białe wino
Unikać:
coli czarnej herbaty kawy rozpuszczalnej |
kolorowych napojów gazowanych piwa wody sodowej |
Uzupełnij pożywienie w zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi 0. Wzmacniają oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.
Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoję dietę: Vital A
Opracowała: Renata Kłosowicz
Przewodnik dla osób z grupą krwi A>>
Przewodnik dla osób z grupą krwi B>>
Przewodnik dla osób z grupą krwi AB>>
Przewodnik dla osób z grupą krwi 0>>
Przepisy dla osób z grupą krwi A>>
Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi