Zdrowe śniadanie, gotowe w kilka minut! Idealne dla zapracowanych i dbających o zdrowie. Bez gotowania, bez dodatku cukru, ze świeżymi owocami. Świetnie się sprawdza jako przekąska, deser lub śniadanie zabrane w pojemniczku do pracy.
Składniki (4 porcje):
- 200 g płatków owsianych lub orkiszowych lub jęczmiennych
- 200 ml mleka kokosowego lub ryżowego lub sojowego itp.
- 80 ml soku jabłkowego - opcjonalnie można przygotować musli bez mleka lub połączyć soki i mleko
- 150 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 duże jabłko starte na tarce
- 1/2 obranego banana
- 50 - 70 g nektaru z agawy lub syropu klonowego, miodu do smaku
- 60 g suszonej żurawiny
- sok z 1 limonki
- 60 g pistacji lub innych orzechów, np. brazylijskich
- ziarenka granatu lub inne sezonowe owoce
Wieczorem płatki zalać gorącą wodą (60-70 st. C) wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
Kolejnego dnia przed śniadaniem wyjąć z lodówki, dodać mleko i/lub sok jabłkowy, sok z limonki, jabłko, pokrojony banan, jogurt (ilość w zależności od płatków), nektar z agawy, wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać suszoną żurawiną, pistacjami lub innymi orzechami i ziarenkami granatu.
Uwaga
Możesz dodać:
Suszone owoce: figi, morele, daktyle, śliwki, żurawina, rodzynki..
Na wierzch do wyboru: świeże owoce sezonowe: truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, borówki, płatki migdałów, orzechy, pestki dyni, słonecznika…
Dodatkowo: mielony cynamon, kardamon, imbir.
Jeśli śniadanie przygotowujesz rano, to zalej płatki gorącą wodą (60-70 st. C), odstaw na co najmniej 15 minut pod przykryciem i dodaj pozostałe składniki.
Smacznego :)