Sposób żywienia osób z cukrzycą powinien opierać się na zasadach racjonalnego żywienia osób zdrowych, czyli dieta cukrzycowa powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach i ilościach. Poniżej proponujemy całodzienny jadłospis z uwzględnieniem liczby węglowodanów i przeliczeniem ich na wymienniki węglowodanowe.
1 WW (wymiennik węglowodanowy) to porcja produktu (wyrażona w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych
Wymienniki węglowodanowe (WW) są szczególnie przydatne osobom chorującym na cukrzycę podczas insulinoterapii, kiedy należy dokładnie zbilansować ilość spożywanych węglowodanów z dawkami insuliny. WW pozwalają kontrolować ilość spożywanych węglowodanów, zapobiegając wahaniom poziomów glikemii oraz wystąpieniu nadwagi lub otyłości. Korzyści ze stosowania wymienników wynikają przede wszystkim z uregulowania ilości spożywanych węglowodanów, unormowania glikemii oraz urozmaicenia jadłospisu.
1520 kcal 19WW
ŚNIADANIE 405 kcal
Omlet z szynką i pieczarkami, garść pomidorków koktajlowych, kromka żytniego lub orkiszowego chleba pełnoziarnistego
Składniki na 1 porcję:
2 całe jajka
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej lub ryżowej
kilka łyżek mleka
2 cienkie plasterki gotowanej szynki z indyka
2-3 średnie pieczarki
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
oliwa z oliwek Extra Vergine rozprowadzona po patelni silikonowym pędzelkiem
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, pokrojoną szynką i pieczarkami. Doprawić do smaku przyprawami. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, po chwili odwrócić.
Omlet podawać gorący, posypany natką pietruszki z pomidorkami koktajlowymi i orkiszowym lub żytnim chlebem.
Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:
Energia: 415 kcal
Białko: 27g
Węglowodany: 40g
Tłuszcz: 15g
4WW
II ŚNIADANIE 170 kcal
Sałatka owocowa z jogurtem
Składniki na 1 porcję:
duże kiwi
mandarynka
łyżeczka rodzynek suszonych
łyżka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Owoce pokroić, wymieszać z rodzynkami i jogurtem.
Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:
Energia: 175 kcal
Białko: 4g
Węglowodany: 36g
Tłuszcz: 1g
3,5WW
OBIAD 540 kcal
Kasza z gulaszem drobiowym i surówką
Kasza z gulaszem drobiowym:
35 g suchej kaszy gryczanej lub jaglanej
100 g fileta z piersi indyka bez skóry
pół małej cukinii
duży pomidor
5 małych pieczarek
2 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
zielenina, ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Indyka pokroić na wąskie paseczki, posypać przyprawami i udusić z dodatkiem wody, bez dodatku tłuszczu. Dodać kawałki warzyw i nadal dusić. Następnie dodać otręby, oliwę i zieleninę, doprawić do smaku.
Surówka:
3 kiszone ogórki
2 małe pomidory
pół małej cebuli
pół łyżeczki oliwy z oliwek
zielenina
ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Warzywa na surówkę pokroić na małe kawałki, wymieszać, dodać oliwę i zieleninę, doprawić do smaku wedle uznania. Całość podawać z ugotowaną na sypko kaszą.
Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (gulasz):
Energia: 550kcal
Białko: 35g
Węglowodany: 50g
Tłuszcz: 20g
5WW
Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji (surówka):
Energia: 105kcal
Białko: 2g
Węglowodany: 27g
Tłuszcz: 0,2g
2,5WW
PODWIECZOREK 115 kcal
Średni grejpfrut o wadze ok. 250g
Wartość energetyczna i odżywcza 1 porcji:
Energia: 105kcal
Białko: 2g
Węglowodany: 27g
Tłuszcz: 0,2g
2,5WW
KOLACJA 290 kcal
Chrupkie kanapki, surówka i jogurt
Surówka zrobiona ze 100g sałaty, małego pomidora i 4 rzodkiewek, przyprawiona bazylią
2 kromki pieczywa chrupkiego typu wasa (np. 3 zboża)
2 plasterki chudej wędliny drobiowej (np. z indyka)
2 liście sałaty karbowanej
Sposób przygotowania:
Kanapki przyrządzić kładąc na chrupkie pieczywo po liściu sałaty i wędliny.
Mały jogurt (150g) z dodatkiem owoców sezonowych i płatków owsianych, orkiszowych, jaglanych.
Wartość energetyczna i odżywcza całej kolacji:
Energia: 295kcal
Białko: 12g
Węglowodany: 42g
Tłuszcz: 8g
4WW
Pamiętaj, że:
- Dieta cukrzycowa to zdrowy sposób odżywiania, który powinni stosować chorzy, ale mogą i zdrowi. Jedz posiłki regularnie o stałych porach – czyli mało, a często, unikniesz w ten sposób ryzyka niedocukrzenia (w zależności od zaleceń lekarza spożywaj od 3 do 5 posiłków w ciągu dnia). Unikaj słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
- Aby uniknąć nadwagi, a w konsekwencji otyłości, nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
- Staraj się jeść jak najbardziej urozmaicone posiłki. Dbaj nie tylko o ilość, ale także o jakość spożywanych posiłków – zwróć uwagę na witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz inne dobroczynne składniki żywności.
Metody obróbki kulinarnej
Najlepsze i wskazane metody obróbki kulinarnej to: gotowanie, duszenie, grillowanie, pieczenie bez dodatku tłuszczu, przygotowywanie w folii, pieczenie w piekarniku oraz stosowanie naczyń niewymagających użycia tłuszczu.
Nie rozgotowuj potraw, najlepsze są warzywa, makarony al dente.
Dieta dla osób z cukrzycą>>
Zalecenia dietetyczne – dieta trzustkowa>>