Jadłospisy, uwzględniające zasady doboru produktów dla osób o różnych grupach krwi
Jak urozmaicić sobie codzienne menu?
Do niedawna uważano, że oznaczenie grupy krwi jest potrzebne jedynie wówczas, gdy zagraża nam operacja czy transfuzja krwi. Badania amerykańskich lekarzy D’Adamo, Jamesa - ojca i Petera - syna dowiodły zależności między grupami krwi, doborem diety, stylem życia a skłonnościami do wielu chorób. Stosując metody laboratoryjne i kliniczne, przetestowali powszechnie dostępne produkty żywnościowe i ich reakcje z grupami krwi. W książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” przedstawili wyniki swoich badań.
Skorzystaj z poniższych tabel. A pod nimi znajdziesz ciekawe przepisy dla grup krwi!
|
Grupa krwi 0 |
Grupa krwi A |
Grupa krwi B |
Grupa krwi AB |
Śniadanie |
Ryż na mleku sojowym z suszonymi figami Kanapki z indykiem (chleb orkiszowy, pieczony indyk, papryka) Herbata z lipy |
Owsianka na mleku sojowym z żurawiną Kanapki z pasztetem sojowym (chleb orkiszowy, pasztet sojowy, ogórek) Herbata z rumianku |
Owsianka na mleku kozim z żurawiną Kanapki z łososiem (chleb orkiszowy, łosoś, papryka/ogórek) Biała herbata |
Owsianka na mleku kozim z malinami Kanapki z mozzarellą (chleb orkiszowy, mozzarella, pomidor, bazylia) Zielona herbata |
II śniadanie |
Sałata zielona z pieczonym łososiem (sałata, łosoś pieczony, świeży szpinak, ogórek, pestki dyni, oliwa z oliwek) Wafle ryżowe |
Sałatka z kiełkami i tofu (sałata, świeży szpinak, eskarola, kiełki: lucerny, rzodkiewki, fasoli mung, tofu, oliwa z oliwek) Wafle ryżowe |
Sałatka z jajkiem i sosem jogurtowym (jajko, papryka czerwona, sałata, dymka, jogurt naturalny, czosnek) Pumpernikiel |
Sałatka z tofu i ogórkiem (sałata, świeży szpinak, eskarola, ogórek, tofu, oliwa z oliwek) Chleb żytni |
Obiad |
Zupa-krem z dyni z curry* (dynia, marchew, słodki ziemniak, cebula, oliwa z oliwek, curry) Stek z polędwicy wołowej z gotowanymi brokułami i kaszą gryczaną Sok ananasowy |
Zupa-krem z dyni z curry* (dynia, marchew, cebula, oliwa z oliwek, curry) Grillowany dorsz z gotowanymi brokułami i kaszą gryczaną Sok ananasowy |
Zupa-krem z kalafiora z kurkumą* (kalafior, cebula, czosnek, słodki ziemniak, kurkuma, oliwa z oliwek) Pieczony indyk z duszonym bakłażanem i brązowym ryżem Sok winogronowy |
Zupa-krem z kalafiora z kurkumą* (kalafior, cebula, czosnek, słodki ziemniak, kurkuma, oliwa z oliwek) Pieczony indyk z gotowanymi brokułami i ryżem basmati Sok winogronowy |
Podwieczorek |
Świeże owoce: śliwki |
Świeże owoce: jeżyny, morele, borówki |
Jogurt z owocami (jogurt naturalny, ananas, żurawina) |
Koktajl (kefir, wiśnie, brzoskwinia) |
Kolacja |
Sałata z winogronami i orzechami włoskimi (sałata, winogrona, orzechy włoskie, kiełki słonecznika, majonez, curry) Herbata z melisy |
Stir-fry z makaronem soba* (makaron soba – makaron z mąki gryczanej, cebula, marchew, szpinak, czosnek, kiełki fasoli mung, imbir, sos sojowy, oliwa z oliwek) Zielona herbata |
2 bułeczki orkiszowe z borówkami Sałatka z jabłka i marchwi z rodzynkami Napar z mięty |
Sałatka z kuskusem *(kuskus, ogórek, pomidor, dymka, natka pietruszki, sok z cytryny, mięta, oliwa z oliwek) Napar z rumianku |
|
Grupa krwi 0 |
Grupa krwi A |
Grupa krwi B |
Grupa krwi AB |
Śniadanie |
Kakao na mleku sojowym Grzanki z chleba orkiszowego z dżemem śliwkowym |
Kawa zbożowa na mleku sojowym Grzanki z chleba orkiszowego z masłem orzechowym Morele |
Kawa zbożowa na mleku kozim Grzanki z chleba orkiszowego z twarożkiem i miodem Ananas |
Kawa zbożowa na mleku sojowym Grzanki z chleba orkiszowego z twarożkiem i miodem Grejpfruit |
II śniadanie |
Kanapka z pasztetem z wątróbki (chleb żytni, pasztet, papryka) Napar z lipy |
Kanapka z pastą z awokado (chleb żytni, awokado, sok z cytryny) Zielona herbata |
Kanapka z mozzarellą i pieczoną papryką (chleb orkiszowy, mozzarella, papryka pieczona, oregano) Napar z mięty |
Kanapka z pstrągiem (chleb żytni, pstrąg, pomidor) Zielona herbata |
Obiad |
Krem z brokułów z orzechami włoskimi* (brokuły, cebula, seler, oliwa z oliwek, orzechy włoskie) Duszona cielęcina w ziołach* z ryżem basmati Sałata z oliwą i sokiem z cytryny Sok wiśniowy |
Krem z brokułów z orzeszkami ziemnymi* (brokuły, cebula, seler, oliwa z oliwek, orzeszki ziemne) Łosoś pieczony z czosnkiem i sosem sojowym*, brązowy ryż Sałata z olejem lnianym i sokiem z cytryny Sok grejpfruitowy |
Krem z brokułów z migdałami* (brokuły, cebula, seler, oliwa z oliwek, migdały) Duszony królik z ziołami i marchewką*, ryż basmati Sałata z oliwą i sokiem z cytryny Sok ananasowy |
Krem z brokułów z orzeszkami ziemnymi* (brokuły, cebula, seler, oliwa z oliwek, orzeszki ziemne) Duszony królik z ziołami i marchewką*, ryż brązowy Sałata z oliwą i sokiem z cytryny Sok żurawinowy |
Podwieczorek |
Koktajl na sojowym mleku (mleko sojowe, banan, wiśnia) |
Koktajl z owoców leśnych (mleko sojowe, maliny, jeżyny, borówki) |
Koktajl owocowy (kefir, banan, ananas, brzoskwinia) |
Deser z ricotty z malinami i miodem |
Kolacja |
Gotowana fasolka szparagowa z pestkami dyni, olejem lnianym i pokruszoną fetą Kieliszek białego wina |
Pieczone warzywa z pestkami dyni (dynia, cukinia, szparagi, cebula, oliwa z oliwek, pestki dyni) Kieliszek czerwonego wina |
Omlet z warzywami* (jajka, mąka owsiana, papryka, bakłażan, pieczarki, oliwa) Kieliszek białego wina |
Omlet z warzywami* (jajka, mąka żytnia, dymka, pieczarki, szpinak, oliwa) Kieliszek czerwonego wina |
* Przepisy:
Przewodnik dla osób z grupą krwi AB>>
Przewodnik dla osób z grupą krwi B>>
Przewodnik dla osób z grupą krwi A>>
Uzupełnij pożywienie w zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb osoby z daną grupą krwi. Wzmacniają oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.
Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoją dietę:
Seria produktów Vital to unikalne i wyjątkowe multiwitaminy dostosowane do indywidualnych potrzeb osób o różnych grupach krwi. Każdy produkt Vital zawiera około 40 różnych składników aktywnych: witamin, składników mineralnych, składników roślinnych.
Jadłospisy i wszelkie pozostałe wskazówki powstały w oparciu o zalecenia zawarte w książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” Dr Peter J. D’Adamo i Catherine Whitney.