Truskawki są dziełem człowieka, znanym dopiero od około 200 lat. Powstały z krzyżówek poziomek, które z kolei rosną prawie na całej kuli ziemskiej. Polska nazwa truskawka pochodzi prawdopodobnie od słowa trusk, oznaczającego szelest lub lekkie trzaskanie, jakie słychać przy odłamywaniu liści i owoców. Angielska nazwa strawberry, czyli słomiana jagoda, powstała od określenia sposobu, w jaki na początku oferowano w handlu owoce poziomek. Zbieracze nawlekali je na źdźbła traw. Łacińska nazwa fragaria pochodzi od słowa fraga określającego zapach owoców. Włoskie truskawki to fragole fresche.
Chyba nikt nie wyobraża sobie początku lata bez truskawek, czekamy na te zebrane rano prosto z krzaczka, najlepiej z dala od ulicy. Dlaczego tak na nie czekamy? Bo są smaczne, a także cenne.
Dlaczego są takie cenne?
Te smaczne owoce są bardzo bogate w witaminę C, pektyny, składniki mineralne (m.in.: żelazo, magnez i potas). Dieta z dużym udziałem truskawek bardzo przyspiesza metabolizm, dzięki czemu szybciej spalamy tkankę tłuszczową. Pektyny powodują łatwiejsze trawienie, usuwanie z organizmu toksyn i nadmiaru płynów.
Propozycja na letnie rodzinne spotkanie - sprawdza się znakomicie. Jednoczy rodzinę przy stole, prowokuje do długich rozmów, toczonych bez względu na upływający czas. Najlepiej więc zacząć wczesnym wieczorem, gdy miną największe upały. Sprawdza się również po powrocie z zimowych szaleństw na śniegu. W naszym domu najczęściej więc gości na stole w wakacyjne wieczory lub feryjne popołudnia.
Nie należy ona do dań zdrowej żywności w rodzaju: "danie podstawowe - listek sałaty plus szklanka wody". Jednakże przepis tzw. oryginalny można z łatwością i bez uszczerbku dla walorów smakowych zmodyfikować. Tak czynimy z powodzeniem w naszej rodzinie. Przyrządzana przez córki tortilla - tacos może być bez obaw spożywana nawet przez osoby z problemami żołądkowymi, stosujące diety i jednocześnie jest przepyszna!