Idealny na upalne dni - chłodnik z botwinki
Składniki 6 porcji:
• 1,5 litra zsiadłego mleka lub kefiru
• 1,5 litra jogurtu naturalnego lub maślanki
• 1 pęczek botwinki (z małymi buraczkami)
• 1 pęczek rzodkiewki
• 3 ogórki gruntowe
• 1 pęczek koperku
• 3 ząbki czosnku
• łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
• sól i pieprz do smaku
• 6 jajek ugotowanych na twardo
Delikatne i bogate w odżywcze składniki, polecane wszystkim,
a szczególnie mamom w ciąży.
Maj to sezon na szparagi. Warto po nie sięgnąć, gdyż to niezwykle smaczne warzywo oraz cenne źródło witamin i składników mineralnych, w szczególności potasu, niacyny i kwasu foliowego. Szparagi pobudzają pracę nerek, a zawarta w nich inulina sprzyja rozwojowi „dobrych” bakterii w naszych jelitach. Dodatkowo szparagi zawierają bardzo mało kalorii – tylko 18 kcal w 100g!
Świetnie komponują się z jajkiem sadzonym lub szynką parmeńską. Możesz również skropić je oliwą extra vergine, sokiem z cytryny i posypać tartym parmezanem albo przygotować do nich sos holenderski.
Warto zwolnić na moment i zastanowić się, jak zorganizować święta, by czuć się po nich wypoczętym, pełnym energii i bez zbędnego balastu. A co najważniejsze - nie katować się przez następne tygodnie drastycznymi dietami. Wykorzystaj więc kilka wskazówek i zdrowych, łatwych przepisów, które pozwolą Ci w pełni cieszyć się dobrym zdrowiem w świąteczne dni.
1. Podczas przyrządzania dań stosuj techniki kulinarne, takie jak pieczenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie, duszenie.
2. Podczas przygotowywania potraw nie próbuj zbyt często smakowitych dań – nie kontrolujesz wtedy ilości spożytego jedzenia.
Doda Ci energii do nauki i pracy!
Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym i działa zasadotwórczo, odkwaszająco! Orzechy włoskie są źródłem kwasów tłuszczowych omega -3 i magnezu, wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wspierają układ nerwowy, pamięć, intelekt.
Czytaj więcej: Śniadaniowa inspiracja - OCZYSZCZAJĄCA JAGLANKA
Płatki na mleku sojowym lub migdałowym z suszonymi śliwkami i cynamonem
4 łyżki płatków owsianych, orkiszowych, jęczmiennych - nieprzetworzonych
Szklanka mleka sojowego lub migdałowego
3 suszone śliwki
Szczypta cynamonu
Czytaj więcej: Przykładowy jadłospis dla osób z hipercholesterolemią