Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Zadaniem diety oczyszczającej jest wsparcie organizmu w uregulowaniu przemiany materii. Dieta ta nie powoduje szybkiejjadłospis-oczyszczanie i nagłej utraty masy ciała, ale sprzyja pozbyciu się zalegających, toksycznych złogów. Dieta jest również niezbędnym elementem kuracji oczyszczającej z pasożytów i ich toksyn.

Podczas kuracji oczyszczającej z pasożytów i toksyn należy bezwzględnie przestrzegać zasad żywienia. Ma to zasadniczy wpływ na przebieg kuracji.

Należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu, w celu wypłukiwania toksyn.

 Oczyszczanie organizmu to:

- wykluczenie pewnych produktów spożywczych z jadłospisu, które mają niekorzystny wpływ na organizm,
- dożywienie, czyli dostarczenie wartościowych substancji odżywczych, które przyspieszają odnowę organizmu i jego oczyszczenie.

 

Jadłospisy, uwzględniające zasady doboru produktów dla osób o różnych grupach krwidieta-grupa-krwi

Jak urozmaicić sobie codzienne menu?

Do niedawna uważano, że oznaczenie grupy krwi jest potrzebne jedynie wówczas, gdy zagraża nam operacja czy transfuzja krwi. Badania amerykańskich lekarzy D’Adamo, Jamesa - ojca i Petera - syna dowiodły zależności między grupami krwi, doborem diety, stylem życia a skłonnościami do wielu chorób. Stosując metody laboratoryjne i kliniczne, przetestowali powszechnie dostępne produkty żywnościowe i ich reakcje z grupami krwi. W książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” przedstawili wyniki swoich badań.

dieta-bezglutenowa-jadłospis-celiakiaCeliakia (choroba trzewna) to - uważana za autoimmunologiczną - choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego. Jest ono zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Działający szkodliwie gluten prowadzi do uszkodzenia i zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych, produkcję witamin z grupy B, witaminy K, odporność. W efekcie szkodliwego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona.

Sezon na dynię trwa. W ogródkach i na straganach pełno pomarańczowych, kuszących i imponujących okazów tegodynia-soup zdrowego jesiennego warzywa. Dynia, choć sama często wygląda jakby miała nadwagę :) należy do warzyw niskokalorycznych. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu!, zwłaszcza pomarańczowa odmiana dyni. Pestki dyni obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni może wzmocnić układ odpornościowy, pobudzi trawienie, może obniżyć poziom tłuszczów we krwi, pomoże zredukować tkankę tłuszczową i działa uspokajająco. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje zwalczające wolne rodniki.

Olej lniany należy do najzdrowszych, jest polecany m.in. w terapii dr Gersona i prof. Budwig, a także w kuracji oczyszczającej. Olej lniany można pić, pasta-zdrowotna-budwig-gerson-oczyszczanie-organizmudodawać do sałatek, można też stosować w formie pasty. Wykonuje się ją, miksując w mikserze przez ok. 5 minut, olej lniany i chudy biały twaróg. Olej powinien być świeży, gdy jest już gorzki, znaczy to, że się starzeje.