Zadaniem diety oczyszczającej jest wsparcie organizmu w uregulowaniu przemiany materii. Dieta ta nie powoduje szybkiej i nagłej utraty masy ciała, ale sprzyja pozbyciu się zalegających, toksycznych złogów. Dieta jest również niezbędnym elementem kuracji oczyszczającej z pasożytów i ich toksyn.
Podczas kuracji oczyszczającej z pasożytów i toksyn należy bezwzględnie przestrzegać zasad żywienia. Ma to zasadniczy wpływ na przebieg kuracji.
Należy pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej ilości płynów do organizmu, w celu wypłukiwania toksyn.
Oczyszczanie organizmu to:
- wykluczenie pewnych produktów spożywczych z jadłospisu, które mają niekorzystny wpływ na organizm,
Jak urozmaicić sobie codzienne menu?
Do niedawna uważano, że oznaczenie grupy krwi jest potrzebne jedynie wówczas, gdy zagraża nam operacja czy transfuzja krwi. Badania amerykańskich lekarzy D’Adamo, Jamesa - ojca i Petera - syna dowiodły zależności między grupami krwi, doborem diety, stylem życia a skłonnościami do wielu chorób. Stosując metody laboratoryjne i kliniczne, przetestowali powszechnie dostępne produkty żywnościowe i ich reakcje z grupami krwi. W książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” przedstawili wyniki swoich badań.
Celiakia (choroba trzewna) to - uważana za autoimmunologiczną - choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu, czyli białka zapasowego. Jest ono zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu). Działający szkodliwie gluten prowadzi do uszkodzenia i zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych, produkcję witamin z grupy B, witaminy K, odporność. W efekcie szkodliwego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona.
Czytaj więcej: Przykładowy jadłospis dla osób z celiakią. Żywienie bezglutenowe
Sezon na dynię trwa. W ogródkach i na straganach pełno pomarańczowych, kuszących i imponujących okazów tego zdrowego jesiennego warzywa. Dynia, choć sama często wygląda jakby miała nadwagę :) należy do warzyw niskokalorycznych. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu!, zwłaszcza pomarańczowa odmiana dyni. Pestki dyni obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni może wzmocnić układ odpornościowy, pobudzi trawienie, może obniżyć poziom tłuszczów we krwi, pomoże zredukować tkankę tłuszczową i działa uspokajająco. Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę, racuchy, farsz do naleśników, ciasto. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni tłoczony na zimno oprócz mnóstwa witamin i minerałów, zawiera też fitosterole, substancje zwalczające wolne rodniki.
Czytaj więcej: Zupa - krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem
Olej lniany należy do najzdrowszych, jest polecany m.in. w terapii dr Gersona i prof. Budwig, a także w kuracji oczyszczającej. Olej lniany można pić, dodawać do sałatek, można też stosować w formie pasty. Wykonuje się ją, miksując w mikserze przez ok. 5 minut, olej lniany i chudy biały twaróg. Olej powinien być świeży, gdy jest już gorzki, znaczy to, że się starzeje.