Chleb własnego wypieku - czy to się może udać TAK! Spróbuj, zobaczysz jakie to proste. Jeśli masz dobry, sprawdzony przepis, chleb pieczony w domu udaje się zawsze. Jak samodzielnie upiec chleb? Zachęcam do samodzielnego wypieku - zarówno w specjalnym piecu opalanym drewnem, jak i w zwykłym domowym piekarniku czy też w niezwykle prostej w obsłudze maszynie do wypieku domowego chleba. Warto spróbować, by zyskać smaczne i zdrowe pieczywo, ale też ogromną satysfakcję z tworzenia czegoś niezwykłego, choć tak powszechnego.
Czytaj więcej: Chleb i pieczywo własnego wypieku. Pyszne masełko ziołowe
Walka z rakiem zaczyna się w kuchni! prof. D. Servan-Schreiber
Substancje słodzące to naturalne i syntetyczne dodatki do żywności, które mają specyficzny słodki smak o różnym natężeniu. Intensywność słodzenia tych substancji określa się w stosunku do słodkości roztworu wodnego wzorca 10% roztworu cukru (sacharozy), którą przyjmuje się za 1.
Substancje słodzące dzieli się na trzy zasadnicze grupy:
Syntetyczne środki słodzące - słodziki o bardzo wysokiej intensywności słodzenia: od 30 do 4000. Należy do nich ASPARTAM - sztuczny słodzik (szkodliwy !!!)
Nie trzeba wielu słów. Wystarczy popatrzeć i... od razu można się zakochać. Soczysta, lekka, ale też charakterystyczna kompozycja smaków. Trudno sobie wyobrazić, że komukolwiek mogłaby nie smakować. Wszystkie składniki współgrają ze sobą idealnie. Pełna harmonia :)
Proporcje składników na dwie duże porcje sałatki:
Czytaj więcej: Sałatka z rucolą, gruszką, figami, orzechami i innymi skarbami