Sposób żywienia osób z cukrzycą powinien opierać się na zasadach racjonalnego żywienia osób zdrowych, czyli dieta cukrzycowa powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach i ilościach. Poniżej proponujemy całodzienny jadłospis z uwzględnieniem liczby węglowodanów i przeliczeniem ich na wymienniki węglowodanowe.
1 WW (wymiennik węglowodanowy) to porcja produktu (wyrażona w gramach), która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych
Wymienniki węglowodanowe (WW) są szczególnie przydatne osobom chorującym na cukrzycę podczas insulinoterapii, kiedy należy dokładnie zbilansować ilość spożywanych węglowodanów z dawkami insuliny. WW pozwalają kontrolować ilość spożywanych węglowodanów, zapobiegając wahaniom poziomów glikemii oraz wystąpieniu nadwagi lub otyłości. Korzyści ze stosowania wymienników wynikają przede wszystkim z uregulowania ilości spożywanych węglowodanów, unormowania glikemii oraz urozmaicenia jadłospisu.
Zdrowe śniadanie, gotowe w kilka minut! Idealne dla zapracowanych i dbających o zdrowie. Bez gotowania, bez dodatku cukru, ze świeżymi owocami. Świetnie się sprawdza jako przekąska, deser lub śniadanie zabrane w pojemniczku do pracy.
Witamina D w ok. 80% jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania UV, a jedynie 20% jest dostarczane wraz z pokarmem. W naszej strefie geograficznej, z powodu ograniczonej ilości docierających do ziemi promieni słonecznych, coraz częściej występują jej niedobory. Zbyt krótkie przebywanie na świeżym powietrzu czy też - stosowanie kremów z filtrem UV, uniemożliwiają jej odpowiednią produkcję.
Jeżyny - znane też jako czarne maliny, czernice, ożyny, ostrężyny - w pełnej krasie dojrzewają teraz na krzakach. Kuszą nasyconymi barwami mieszanki granatu i fioletu. Nie przegapcie tego czasu i zbierzcie dawkę zdrowia, urody i młodości, które zawarte są w tych owocach. Jeżyna posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.
Nazwa zupa miso pochodzi od jej głównego składnika pasty miso. Pasta miso to aktywna biologicznie soja, która została w specjalny sposób sfermentowana. Ta tradycyjna japońska zupa to bomba antyoksydantów – udowodniono, że pasta miso działa jak naturalny antybiotyk, algi i grzyby shitake stosuje się w profilaktyce chorób nowotworowych. Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu Japończyków. Jest lekka, zdrowa. Japończycy jadają zupę miso na śniadanie. Do zupy pasuje też tofu (sojowy ser). Japońska, lekkostrawna zupa miso to również przysmak gwiazd. Zaczynają od nich dzień i zjadają ją, kiedy się odchudzają.