Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Delikatne, słodkie, apetyczne owoce persymony, znanej także pod nazwami kaki i sharon, są bogatym źródłemkaki-persymona-łosoś-sałatka składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych i  antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Zawierają cenny beta-carotene, czyli prowitaminę A. Oprócz silnych właściwości antyoksydacyjnych, beta-karoten przyczynia się także do poprawy wyglądu skóry, błon śluzowych, wzmacnia układ nerwowy, jak również korzystnie wpływa na proces tworzenia kośćca. Beta karoten jest ważny dla oczu, przyczynia się do poprawy wzroku!

 Kaki są niskoenergetyczne (zawierają około 70 kcal / 100 g.). Prawie nie zawierają tłuszczów, jednak są one bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Kaki to bogactwo związków prozdrowotnych, takich jak flawonoidy, polifenole i przeciwutleniacze – jak katechiny. Zawierają antyoksydanty - beta karoten, likopen, luteina, zeaksantyna.

Sałatka wiosenna z różnych rodzajów sałat, jajka ugotowanego na twardo, szynki i czerwonej papryki opcjonalniewiosenna-sałatka pomidora lub świeżego ogórka - co kto woli, co kto lubi :). Do sałatki dodajemy sos majonezowo - jogurtowy i chrzan. Wiosenna  kolorowa sałatka to pożywna propozycja na przekąskę. Roszponka, lollo, dębolistna, rukola, masłowa, lodowa, rzymska, radicchio – to bogate królestwo sałaty. Zielone, jak wiosna :) kuszą swoim wyglądem, są piękną dekoracją stołów i - co najistotniejsze - są podstawowym elementem zdrowej diety.

Artykuł w przygotowaniu

Kiedy jesz tylko zdrowe rzeczy, przestajesz chorować, bo twój organizm posiada genialną umiejętność regenjadłospis-dla-dzieci-odpornośćeracji i utrzymywania się w zdrowiu. A kiedy jesteś chory albo osłabiony, istnieje wiele naturalnych środków, którymi możesz sobie pomóc.

Niezwykle ważne jest wpajanie dzieciom od najmłodszych lat właściwych nawyków żywieniowych, bo - czego Jaś się nie nauczy, Jan nie będzie umiał!

Dzieci karmione w niemowlęctwie domowymi posiłkami, znacznie chętniej w późniejszym wieku jedzą warzywa i owoce.

Prawidłowy sposób żywienia rozpoczęty dopiero w późniejszym okresie życia nie jest w stanie zniwelować utraconych wcześniej możliwości rozwoju psychicznego i fizycznego.

migdały-wartości-odżywcze

Migdały - jakie mają właściwości, czy warto zamieścić je w naszym jadłospisie?

Otóż, zawierają bardzo dużo wartości odżywczych. Nasiona migdałowca to najszlachetniejsze z orzechów i dlatego nadaje się im tytuł króla orzechów. Walory zdrowotne i smakowe migdałów znane i cenione są od tysiącleci. Stanowią one źródło dobrze przyswajalnego wapnia oraz magnezu, polecanego zwłaszcza osobom zestresowanym i przemęczonym. W sprzedaży występująj w całości - ze skórką lub bez - w postaci płatków, słupków, mielone, można też kupić migdały w łupinach. Po zmieleniu miesza się je z cukrem pudrem i białkiem, otrzymując przepyszny marcepan.

Hiszpańskie gazpacho, idealne na upały i ... na wieczór wspomnień z wakacjigazpacho-gran-canaria

 

Gazpacho to rodzaj hiszpańskiego chłodnika, idealnego na upalne dni. Przed podaniem koniecznie schłodź je w lodówce lub dodaj kostki lodu! Do zupy często podaje się, umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (np. cząstki pieczywa, drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki czy orzechy), które można według uznania samemu dorzucać do zupy

Warzywa na chłodnik można trzymać w lodówce, celem skrócenia czasu chłodzenia zupy po jej przygotowaniu.