Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Zupa-krem z kalafiora z kurkumą (2 porcje)

Kalafior – ½ dużego kalafiora, ok. 500 g
Cebula – 1 mała sztuka
Ząbek czosnku
Słodki ziemniak – 1 sztuka
Kurkuma, sól
2 łyżki oliwy z oliwek

Śliwka jest wciąż niedocenianym owocem. Na naszych stołach królują jabłka, pomarańcze, winogrona. Tymczasem śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Śliwki to źródło beta-karotenu, witaminy A i E oraz witamin z grupy B. Zawierają także magnez, fosfor i znaczną ilość potasu. Mają działanie przeciwmiażdżycowe, a także korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego! Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy.

Koktajle owocowe i warzywne – mnóstwo przepisów
 

 

 

Koktajle owocowe:

Koktajl z owoców cytrusowych

Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.

Złote reguły przygotowania naprawdę wspaniałego koktajlukoktajl-bananowo-truskawkowy

Zimy, gorący, alkoholowy czy też bezalkoholowy - bezwzględnie każdy rodzaj przygotowanego koktajlu powinien być smaczny! Jeżeli zimny - to orzeźwiający, ciepły - rozgrzewający. Aby uzyskać wspaniały napój mieszany, czyli koktajl, należy przestrzegać podanej receptury, techniki miksowania, dobrego oziębienia (jeśli powinien być zimny), wielkości porcji, odpowiedniej dekoracji, jeśli taka jest wymagana oraz stosownego naczynia, czyli szklanki o odpowiednim fasonie i wielkości. Zazwyczaj, odstępstwo od receptury może całkowicie zmienić charakter napoju mieszanego.

 Sałatka z jabłek i chrzanu

 

Składniki:

3 łyżki utartego chrzanu

50 dag jabłek

3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego

sok z cytryny

sól i cukier do smaku