Śniadanie:
Chleb orkiszowy z masłem, polędwica z indyka, pomidor bez skórki, banan, słaba herbata
Oto kilka smakowitych propozycji: szaszłyki z indyka i ananasa, aromatyczna ryba z rusztu, drobiowe burgery, burgery śródziemnomorskie, cukinia w czosnkowej marynacie, pstrąg, szaszłyk z łososia, dodatki - grzanki, dip z awokado, sos jogurtowo - musztardowy. A na deser? Również szaszłyki :)
Używaj tradycyjnie drewna drzew liściastych. Unikaj stosowania rozpałki. Potrawy opiekaj na rozżarzonym drewnie, a nie w pełnym ogniu. Wyższa temperatura zwiększa ryzyko przypalenia mięsa, a to właśnie w zwęglonych kawałkach znajduje się najwięcej toksycznych WWA*.
Jedzenie ryb utożsamiane jest ze zdrowym stylem życia. Potwierdzają to badania naukowe – wybór mięsa ryb jako źródła białka w codziennej diecie korzystnie wpływa na organizm.
Są smaczne i jednocześnie zdrowe, stanowią dobre źródło protein, witamin i minerałów. Ryby świetnie smakują z odrobiną takich dodatków jak czosnek, oliwa lub ze świeżymi ziołami: natka pietruszki, kolendra, koper czy szczypiorek.
Polecam przepisy na delikatne potrawy z ryb - duszone lub pieczone oraz gotowane na parze. Zdecydowanie odradzam panierowanie w bułce i smażenie, które podwyższa wartość kaloryczną oraz powoduje, że ryba staje się ciężkostrawna.