Diety dla zdrowia

Przepisy

Diety zdrowotne

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego jest przeznaczona dieta-lekkostrawna-łatwostrawnadla chorych cierpią­cych na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Wykorzystywana jest w okresie trwania choroby wrzodowej, jak również w okresie rekonwalescencji. Stosowana jest także w nieżytach żołądka, w refluksie żołądkowo-przełykowym.

Przykładowy jadłospis

 Śniadanie:

Chleb orkiszowy z masłem, polędwica z indyka, pomidor bez skórki, banan, słaba herbata

Propozycja ekstra na upalne letnie wieczory
Egzotyczny koktajl karambolowy


Składniki:

karambola-koktajl karambola
4 kostki lodu
100 ml wermutu
100 ml soku ananasowego
kilka plastrów ananasa
szklanka szampana

 

Wiosenno - letni sezon spotkań w gronie rodziny i przyjaciół często spędzamy na świeżym powietrzu, przy grillu lub jak kto woli (ja tak) - ruszcie. Aby przyrządzane potrawy służyły zdrowiu, należy pamiętać o podstawowych zasadach żywienia oraz przyrządzania grillowych pyszności. Z pomocą przychodzą również enzymy, zioła wspierające pracę wątroby - o tym poniżej.

 Oto kilka smakowitych propozycji: szaszłyki z indyka i ananasa, aromatyczna ryba z rusztu, drobiowe burgery, burgery śródziemnomorskie, cukinia w czosnkowej marynacie, pstrąg, szaszłyk z łososia, dodatki - grzanki, dip z awokado, sos jogurtowo - musztardowy. A na deser? Również szaszłyki :)

 Używaj tradycyjnie drewna drzew liściastych. Unikaj stosowania rozpałki. Potrawy opiekaj na rozżarzonym drewnie, a nie w pełnym ogniu. Wyższa temperatura zwiększa ryzyko przypalenia mięsa, a to właśnie w zwęglonych kawałkach znajduje się najwięcej toksycznych WWA*.

  Jedzenie ryb utożsamiane jest ze zdrowym stylem życia. Potwierdzają to badania naukowe – wybór mięsa ryb jako źródła białka w codziennej diecie korzystnie wpływa na organizm.

Są smaczne i jednocześnie zdrowe, stanowią dobre źródło protein, witamin i minerałów. Ryby świetnie smakują z odrobiną takich dodatków jak czosnek, oliwa lub ze świeżymi ziołami: natka pietruszki, kolendra, koper czy szczypiorek.

Polecam przepisy na delikatne potrawy z ryb - duszone lub pieczone oraz gotowane na parze. Zdecydowanie odradzam panierowanie w bułce i smażenie, które podwyższa wartość kaloryczną oraz powoduje, że ryba staje się  ciężkostrawna.

Poszukując zdrowego sposobu odżywiania sięgamy coraz częściej do tajemniczych i egzotycznie nazywających się przepisów sprzed wieków. Przykładem tego jest właśnie chleb esseński zwany chleb-essenski-ezekiela-ezechiela-grupa-krwitakże chlebem Ezechiela lub Ezekiela. Nazwa tego pieczywa wywodzi się od Esseńczyków – żydowskiej grupy religijnej działającej na przełomie II wieku przed Chrystusem i I wieku po Chrystusie, odznaczających się silną pobożnością, ograniczonym kontaktem ze światem zewnętrznym i skupieniem na studiowaniu Pisma Świętego, z którego pochodzi przepis na wypiekany przez nich chleb.